Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни

...
Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни
Коментари Харесай

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Учениците ще могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни в една образователна година с стимулирано документално заявление от родител до класния началник, реши държавното управление, съобщи Българска национална телевизия. Промените в Наредбата за приобщаващо обучение са препоръчани от Министерството на образованието и науката и имат за цел да облекчат фамилиите и да понижат административната тежест на шефа на учебното заведение.

След извършено необятно. публично разискване бе взето решение, че възпитаник може да отсъства по фамилни аргументи до 5 дни едновременно.

До момента децата имаха право да отсъстват от учебно заведение по уважителни аргументи до 3 дни с записка до класния началник и до 7 дни с документално заявление до шефа.

С измененията се дава опция на родителя независимо да взема решение във връзка с отсъствията на своето дете от просветителната система в случаи на фамилни събития, персонални и фамилни задължения, наложителни пътувания, краткотрайно неразположение и други Това към този момент ще се случва в осведомителен режим във връзка с учебното заведение посредством класния началник, а не в позволителен от шефа.

С оглед въведената цифровизация на медицинския документ за уважаване на отсъствията по медицински аргументи в Наредбата се прецизира и редът на· подаване на този документ. Това става по електронен път, с което се прекратява представянето му на книжен притежател от родителя в учебното заведение, като по този начин се облекчават и родителите.

В хода на публичното разискване са взети поради още две оферти, които са отразени в· Наредбата и са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от разнообразни министерства.

Първото се отнася до заниманията по ползи в региона. на спорта, а с второто - до отпадане на ограничаването за даване на някои обществени услуги в просветителната система. Такива към този момент ще могат да се оферират и в институции в системата на предучилищното и учебното обучение, стига да са съобразени с физическото, здравното и психическото положение на детето, както и с неговите самостоятелни потребности.

Промените се вкарват след извършен разговор и редица среши с всички заинтригувани страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР