Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни

...
Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни
Коментари Харесай

MОН: Учениците ще могат да отсътват до 15 дни с бележка от родител

Учениците ще могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни в една образователна година с стимулирано документално заявление от родител до класния началник, реши държавното управление. Приетите промени в Наредбата за приобщаващо обучение са по самодейност на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и имат за цел да облекчат фамилиите, да задействат разговора на учебното заведение с родителите на основата на уважението и разбирането сред тях и да понижат административната тежест на шефовете на учебни заведения.

Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

До момента децата имаха право да отсъстват от учебно заведение по уважителни аргументи до 3 дни с записка до класния началник и до 7 дни с документално заявление до шефа, което следваше да бъде утвърдено.

Сега тези дни се усилват на 15, като всичките ще се употребяват със заявление единствено до класния началник, който най-добре познава, както обществения статус на учениците, по този начин и личностното им развиване. С цел намиране на баланс, след извършеното необятно публично разискване, е взето решение, че в едно заявление родителите ще имат право да извинят на ученика до 5 дни едновременно. Това се прави и за недопускане отпадане от учебно заведение на деца заради продължителни отсъствия.

За МОН родителите са основен сътрудник в процеса на взимане на решения, образуването и осъществяването на политиките в образованието. С признатите промени се дава опция те независимо да вземат решение във връзка с отсъствия в случаи на фамилни събития, персонални и фамилни задължения, наложителни пътувания, краткотрайно неразположение и други

В хода на публичното разискване са взети поради още две оферти, които са отразени в Наредбата и са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от разнообразни министерства.

Първото се отнася до заниманията по ползи в региона на спорта, а второто – до отпадане на ограничаването за даване на някои обществени услуги в просветителната система. Такива към този момент ще могат да се оферират и в институции в системата на предучилищното и учебното обучение, стига да са съобразени с интереса, възрастта, физическото, здравното и психическото положение на детето, както и с неговите самостоятелни потребности.

С оглед въведената цифровизация на медицинския документ за извиняване на отсъствията по медицински аргументи в Наредбата е написан и редът на подаване на този документ. Това става по електронен път, с което се прекратява представянето му на книжен притежател в учебното заведение, като по този начин се облекчават и фамилиите. На процедура през

последните месеци, откакто медицинските извинителни бележки станаха електронни, системата действа по този метод, само че в този момент това е конкретизирано и в Наредбата.

Промените се вкарват след извършен разговор и редица срещи с всички заинтригувани страни.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР