Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

Увеличават броя на дните, в които учениците могат да отсъстват по семейни причини

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в изявление за предаването " Денят стартира “ по Българска национална телевизия. В момента тези дни са до 3 с молба към класния началник и още 7, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение.

" Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение – усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година “, изясни министър Цоков.

По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

Днес започват 276 състезанието за учебни шефове в цяла България, заяви още министър Цоков.

" Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи “, акцентира той. По думите му писменият тест за претендентите за шефове е изменен тъй че да мери на единствено знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности –възможностите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министър Цоков заяви още, че през идващите седмици и месеци ще се създаде стандарт за качество на образованието. Той ще даде опция за самокритика на обособените просветителни институции, както и външен взор по какъв начин те се оправят с съответните знаци за качество. " Ще имаме взор върху това кои учебни заведения се оправят добре, кои - по-лошо и кои не се оправят с поставените задания. "

" През последните дни на 2023 година подписахме нов групов контракт, с който заплатите на учителите и другите педагогичен експерти се усилиха с 8.4% и началната заплата на преподавател е в порядъка на 1853 лева, на старши преподавател е 1911 лева, а шеф - 2250 лева “, напомни още министър Цоков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР