Учениците от I до IV клас да се разделят на

...
Учениците от I до IV клас да се разделят на
Коментари Харесай

Как да се учи до Коледа: Хибридна организация за големите, малки групи и двусменен режим до IV клас |

Учениците от I до IV клас да се разделят на групи и да учат на две смени - едните заран, другите следобяд, в случай че се постанова метаморфоза и разреждане на класовете поради пандемията.

Дистанционното образование за по-големите да е до две седмици, последвано от две седмици в учебно заведение с периодично повтаряне на класовете.

Да се вкара хибридно образование: част от часовете да се вземат в клас, друга - вкъщи в противоположната смяна; учениците да са в клас, а учителят - у дома и други

Часовете да се понижат с до 10 минути.

Всички да са с маски в клас, в случай че има разбъркване на възпитаници от разнообразни класове.

Това са част от рекомендациите на Министерството на образованието, изпратени до учебните шефове за провеждането на образователните занятия в интервала до 23 декември в изискванията на зараза от ковид. В писмо министърът на образованието Красимир Вълчев предлага и три разновидността на периодично повтаряне на класовете , като по-голям % присъственото образование се дава на по-малките и на класове, след които предстоят изпити, да вземем за пример 7-и.

Става въпрос за рекомендации, всеки шеф може да избере един от трите разновидността, а може да избра и друга организация, посочи пред OFFNews шефът на 119. СУ " Акад. Михаил Арнаудов " Диян Стаматов, който е и ръководител на  Съюза на работодателите в системата на националната култура в България.

В писмото си министърът упорства, че най-хубавият метод е не националното затваряне, а вземането на местни решения съгласно обстановката в съответните учебни заведения, а претекстовете му са следните:

" Продължителното прекосяване в системата на учебното обучение към образование от разстояние от в електронна среда (ОРЕС), пък било то и единствено за учениците от един клас или стадий, води до десоциализация, снижена когнитивна ангажираност, нараснала психическа тревога и влошена двигателна интензивност. Това прави трайното прекосяване на едни и същи възпитаници към образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) нежелана и невъзможна опция и допуска динамичен и еластичен метод при вземането на решения за прекосяване на ОРЕС.

Другият факт, който следва да бъде съгласуван, е неравномерното развиване на епидемията в другите области и обитаеми места в страната. Средно процентът на инфектираните лица е по-висок в по-големите обитаеми места. Към 05.11.2020 година 55% от учебните заведения (предимно малките) нямат регистриран случай на ковид. Това изисква местен метод при вземането на решения за прекосяване на ОРЕС.

Налице са и разлики сред класовете и стадиите на обучение, дейностите, типа на подготовката, организацията на работа, което прави мъчно, непълноценно, неефективно, а в обособени случаи и невероятно ОРЕС и изисква използване на диференциран метод, приоритизиране на класовете и стадиите, за които да се ползва, и периодично повтаряне за наличие в учебно заведение " .

На база всичко това Вълчев предлага насоки и рекомендации за прекосяване към отдалечено образование, които биха могли да послужат за вземането на решения на регионално, общинско и учебно равнище. На национално решенията за прекратяване на занятията, както и до момента, ще взема здравният министър.

Препоръки

" На регионално и общинско равнище решенията за прекратяване на присъствени образователни занятия може да се вземат от съответните способени органи, като предлагаме решенията за прекосяване на ОРЕС да:

1. се вземат за обитаеми места с най-високи или повишаващи се стойности на инфектираните лица, като от обсега им да се изключат учебните заведения, в които няма открити случаи на COVID-19 .

2. бъдат със период до 2 седмици, само че да регистрират обстоятелството, че актуалната обстановка ще продължи повече от две седмици . Това значи да се допусне вероятността, че след две седмици обстановката може да не е удобна и да не разрешава разхлабване на ограниченията. В този смисъл решенията за прекосяване към ОРЕС на всички възпитаници за цялостен стадий не би трябвало да се вземат преждевременно, а още първоначално да бъдат основани на виждане за периодично повтаряне на класове или паралелки след втората седмица .

3. приоритизират класовете според логаритъма по-долу (най-горе са класовете, които първо могат да минат на отдалечено образование, най-долу - тези, за които това е най-нежелателно).



4. съдържат рационални изключения за присъствено осъществяване на действия, чието осъществяване е невероятно или нецелесъобразно в електронна среда от разстояние, или да имат рамков темперамент, като дадат на учебните заведения опция да вземат решение сами за изключенията ;

5. дадат опция на учебните заведения по тяхно решение и при регистрирано възстановяване на епидемиологичната обстановка в учебното заведение и обитаемото място да вземат решения за връщане към присъствено образование за класовете и дейностите, за които е в действие решение за ОРЕС.

Възможен метод е решенията на областния/общинския спешен щаб (ОКЩ) да бъдат с целесъобразен темперамент, като на учебно равнище се вземе решението за прекосяване на ОРЕС. За областите, които не са в алена зона, считаме, че не следва да се вземат решения със наложителен темперамент за учебните заведения . Независимо от това в каква зона попада региона предлагаме част от решенията да се вземат на учебно равнище, като да вземем за пример: за кои действия да бъдат направени изключения, кои класове и по какъв начин могат да се редуват, къде и кои паралелки могат да се разделят и така нататък "

Министърът предлага три разновидността,  които могат да бъдат основа за взимане на решение за периодично повтаряне на образованието в електронна среда с присъствено. Възможни са и други разновидности, препоръчани от РУО в съответната област, прецизира той.

Ето по какъв начин наподобяват разновидностите, изпратени до шефовете на учебните заведения:







В алено са дните с отдалечено образование, в зелено - с присъствено.

" Учениците в начален стадий , и изключително първи клас, предлагаме да продължат присъствено образование, защото за тях ОРЕС е най-непълноценно и мъчно за осъществяване - акцентира министър Вълчев. - Поради това предлагаме, в случай че въпреки всичко се стигне до взимане на решение за прекосяване на учениците от една или повече паралелки в начален стадий към ОРЕС, преди този момент да се намерения вид с разделянето им на групи, като образованието във всяка паралелка се провежда в две смени от преподавател и/или преподавател ЦОУД във всяка от групите. Това допуска полудневна организация на образователния развой и съществуване на свободни класни стаи.

По опция едни и същи възпитаници да не остават на ОРЕС за повече от две седмици и при връщане на присъственото образование то да бъде за най-малко две седмици . Това ще разреши да се избегне задълбочаване на проблемите, свързани с намалената когнитивна ангажираност, нарасналата психическа тревога, десоциализацията и влошената двигателна интензивност. Този принцип се ползва доколкото е допустимо и съобразено със обстановката. "  

Редуването и отчасти присъственото образование могат да бъдат съчетани с спомагателни ограничения, като да вземем за пример:

- метаморфоза на седмичното разписание, като се обезпечи практическото образование по професионална подготовка да се възнамерява и разположи в най-благоприятен интервал от образователната година, в поредни дни , което ще разреши прекосяването към ОРЕС за цялата паралелка за избран период;

- метаморфоза на седмичното разписание, като се обезпечи опция за хибридно образование , тъй че образователните часове по предметите, по които учителите може да преподават присъствено, да се разположат в някои дни, а останалите, по които се постанова учителите да преподават от отдалеченост, да се разположат в други;

- метаморфоза на седмичното разписание, като се обезпечи опция за хибридно образование, тъй че образователните часове по част от предметите да се изнесат в противоположната промяна, с цел да може образованието по тях да се реализира в електронна среда ;

- метаморфоза на седмичното разписание, като се обезпечи опция за хибридно образование, тъй че образователните часове по предметите, по които учителите може да преподават присъствено, да се разположат в някои дни, а при неспособност да се откри заместващ преподавател по избран предмет, за се слагат седмични задания на учениците, по които да се самоподготвят ;

- понижаване на образователния час, само че не с повече от 10 минути , в случай че и когато е възможно;

- да се изисква наложително носене на маски и в класната стая по време на час, в случай че при образование се смесват възпитаници те от разнообразни паралелки (напр. при образование за придобиване на профилирана подготовка, при образование за придобиване на общообразователна подготовка по непознат език и т.н.);

- основаване на организация за наличие на учениците в класната стая, като преподаващият преподавател работи от разстояние , а в класната стая по време на урока влиза служебно лице - заместник-директор, педагогичен консултант, психолог или се откри друго решение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР