Учениците не са дилъри. Притеснителна е ниската възраст на лицата,

...
Учениците не са дилъри. Притеснителна е ниската възраст на лицата,
Коментари Харесай

Шефът на отдел "Наркотици" в ГДНП: Децата прибягват до дрога най-вече заради подражание, родителският контол е важен

Учениците не са дилъри. Притеснителна е ниската възраст на лицата, които са открити за владеене на опиати. Това сподели началникът на отдел " Наркотици " в Групово дело " Национална полиция " комисар Калин Рачев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

В двата случая от миналата седмица на деца, хванати с дрога в учебно заведение, се касае за владеене, не за разпространяване. „ В съответните случаи се касае за 14-15 годишни лица. Това е притеснителното. Няма статистика за това на каква възраст децата протягат ръка към опиатите, само че това, което сме открили досега, е, че става въпрос тъкмо за тази възраст -14-15 години ", акцентира той.

Профилът на хората, които продават опиати на деца, е към 20-, 30-годишни лица. „ В никакъв случай не може да става въпрос за това, че дребните деца могат да станат дилъри. Това се случва доста рядко и в множеството случаи е обвързвано със самото разпространяване сред самите деца - да си набират по-лесно дрога за самите тях или по-скоро тя да им излиза по-евтина ", изясни контрольор Рачев.

Една цигара с марихуана се продава сред 5 и 10 лв.. „ Ако някое от дечицата реши тази цигара да му излезе без пари, той ще предложи на още 5 деца: " Искате ли да ви купя по една цигара? Ще ви я дам на 6 лв. ". Пък детето ще я купи за 5 лв.. И по този начин като купи на пет деца цигара с един лев надценка от горната страна, мигновено тази цигара ще му е без пари ", разказа схемата комисар Рачев.

Разпространението на дрога измежду най-малките не се случва в учебните заведения, а по-скоро е в регионите към образователните заведения. " Повече от година сме засилили ужасно доста наличието си в учебните заведения, заради което дилърите някак си сякаш се изместиха по-встрани, в по-широката външна страна на учебните заведения, тъй като регионите към учебните заведения са мощно обезпечени със сили на полицията ", уточни е той.

По думите му в множеството случаи родителите не знаят какво се случва.

По думите му в 68% от случаите младежите прибягват до опиатите само и единствено заради желанието си за подражателство. „ Оттук нататък към този момент фамилната среда е доста значима и тук не се касае за това дали става въпрос на дете на разграничени родители или не. По-скоро се касае за нездрава фамилна среда и за ценностна система. Също по този начин заниженият надзор на родителите във връзка с децата им, неспособността им да вникват в техните проблеми. Лично аз считам, че това са нещата, които обгръщат аргументите младежите да прибегнат към опиатите ", безапелационен е той.

Комисар Рачев акцентира, че делът на откритите случаи на онлайн продажба на опиати все още е релативно дребен. " Това се дължи на обстоятелството, че към момента не са създадени съществени тактики и правила от страна на хората, които популяризират опиати. Основно това се случва в снапчатове, в уеб сайтове за продажба, където нещата са по-завоалирани. Не наподобяват като продажба на опиати ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР