Ученици, учители и родители заедно в „Седмица на рециклирането с

...
Ученици, учители и родители заедно в „Седмица на рециклирането с
Коментари Харесай

200 000 лв. инвестира „Екопак България“ в инициатива за училищата

Ученици, учители и родители дружно в „ Седмица на преработването с Екопак "

„ Седмица на преработването с Екопак " ще се организира за първи път в над 50 учебни заведения в София. Инициативата бе оповестена на среща в хотел „ Хилтън ", на която участваха зам.- министърът на образованието и науката Деница Сачева, Ивелина Василева, ръководител на комисията по околната среда и водите в Народното събрание, Лорита Радева от СОС, Ваня Кастрева от Регионалното ръководство на образованието и доста представители на столичните учебни заведения. Инициатор е „ Екопак България ", водещата, лицензирана от Министерство на околната среда и водите организация за оползотворяване на боклуци от опаковки. По време на седмицата вниманието на учениците ще бъде ориентирано към тематиките разделно събиране, преработване и оползотворяване на боклуци, запазване на околната среда и стабилно развиване. В образователните часове или отвън тях ще се организират уроци, разнообразни събития и надпревари. Идеята е да се обединят напъните на учители, възпитаници и родители в разделното събиране на боклуци от опаковки и усвояването на познания за преработването им.

„ Програмата е 3-годишна. Първата седмица ще е през ноември, когато се организира Европейската седмица за понижаване на отпадъците (21-29 ноември 2017 г.). Започваме със софийски учебни заведения. През идната година самодейността ще се организира в още 12 общини, първата от които е Бургас ", изясни изпълнителният шеф на „ Екопак България " Тодор Бургуджиев. Той благодари на сътрудниците в самодейността и изрази вяра, че у повече възпитаници ще се възпита отговорно отношение към околната среда. Според него децата са най-хубавите посланици на концепцията, защото те могат да заразят родителите си със угриженост за околната среда, с цел да стане България по-добро и по-чисто място за живеене. Г-н Бургуджиев разгласи, че инвестицията в самодейността е 200 000 лева и добави, че това са пари, дадени на драго сърце защото са за създаване на ново потомство с нова просвета.

" Екопак България " дава на учебните заведения, които се включват в самодейността, учебен пакет в помощ на учителя: управление за осъществяване на екочас на класния началник, за възпитаници от 1-ви до 7-ми и от 8-ми до 12-и клас; видеоматериали, указания за осъществяване на игри и надпревари, просветителни табла и плакати.
Ръководствата са създадени от " Заедно в час " и показват тематиката по атрактивен за децата метод.
" Благодаря за вложенията и напъните на " Екопак България. Надявам се, че самодейността ще бъде сполучлива. Тя е доказателство, че образованието е приоритет освен за държавното управление, само че и за бизнеса ", уточни зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя заяви, че МОН ще сътвори донорски портал, в който ще бъдат оповестени фирмите, инвестиращи в просветителни планове, с цел да могат те да бъдат налични за повече учебни заведения.

Всички учебни заведения, които проведат уроци в " Седмицата на преработването с Екопак ", ще получат кошчета за разделно събиране на боклуци и грамоти. Ще бъдат отличени и най-инициативните учители.

" Инициативата е извънредно навременна. Децата постоянно се трансформират в учители на родителите си. Рециклирането е тематика на дневен ред, защото всеки човек генерира половин звук боклуци годишно, а 1 т рециклирани боклуци избавя 17 дървета ", приветства основателите ръководителят на комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева.

Екопак България ще продължи да влага в просветителни и осведомителни действия, тъй като разчита доста на грижата на хората за околната среда и съпричастността им към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки.

" Процесът е нескончаем, обвързван с построяването на нови привички, само че напъните си заслужават! ", е апелът на компанията към хората. Повече информация за разделното събиране на боклуци от опаковки може да откриете на www.ecopack.bg или на безвъзмездна Зелена телефонна линия - 0 800 1 5253.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР