Ученици, студенти, учители и родители се включиха в поредицата инициативи

...
Ученици, студенти, учители и родители се включиха в поредицата инициативи
Коментари Харесай

Що е то медийна грамотност и как се научава?

Ученици, студенти, учители и родители се включиха в поредицата начинания " Дни на медийна просветеност 2019 ", които имат за цел да покачат медийната просвета измежду учащите, техните родители и учители, както и да оказват помощ на преподавателите в нововъведените часове по медийна просветеност.
 Медийна просветеност ще се преподава в учебно заведение, пътна сигурност - от детската градина до XII клас
Организатор на програмата е Коалицията за развиването на медийната просветеност на българските деца в партньорство с Американското посолство. Събитията са планувани сред 1 февруари и 10 март и се организират в Червената къща в столицата. Желаещите да се включат в някой от панелите деца, родители и учители все могат да го създадат.

Пълната стратегия на Дните на медийна просветеност 2019

Тази година самодейността предлага доста повече създадени проекти, подготвени за приложимост от учителите. Макар МОН да вкара часове по медийна просветеност, учителите постоянно не са сигурни какво да преподават в тях. След като през есента Коалицията организира образования за учители, към този момент има и няколко пакета за тях, които могат непосредствено да вкарат в час. На страницата на обединението има примерни уроци за децата от първи до дванадесети клас. Там са наранени тематики като нетикет, онлайн тормоз, различаване на подправени вести в обществените мрежи и други

През образователната 2018/2019 година за първи път МОН планува часове по медийна просветеност в учебните заведения. В същото време огромна част от учителите нямат нужната подготовка и изясненост по какъв начин да преподават медийна просветеност.

Според Коалицията за медийна просветеност в образованието, включването на новите часове е позитивна стъпка, само че би трябвало да бъде придружено с подобаваща подготовка на учителите. По мотив часовете по медийна просветеност Коалицията излезе с позиция още в края на август 2018 година, в която посочи, че въвеждането на детайлите на дигитално-медийна просветеност би трябвало да бъде по всички предмети, а не в избран стеснен брой часове като обособена дисциплинираност. В същото време учителите би трябвало да бъдат подкрепени да придобият знанията и уменията, които ще ги създадат по-ефективни в предаването на тези познания на учениците, настояха членовете на обединението.

Липсата на методика за образование по медийна просветеност накара членовете на обединението да обединят експертизата си и да поддържат процеса по въвеждане на часове по медийна просветеност в учебните заведения. Няколко от организациите, включени в обединението, имат към този момент създадени и одобрени методики или са в развой на създаване на такива по настоящи планове. Общо те съумяват да покрият всички класове от 1-ви до 12-ти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР