Ученици от столичното 51-о средно училище Елисавета Багряна“ тръгнаха по

...
Ученици от столичното 51-о средно училище Елисавета Багряна“ тръгнаха по
Коментари Харесай

Ученици тръгнаха по пътя на прогнозата за времето

Ученици от столичното 51-о приблизително учебно заведение „ Елисавета Багряна “ потеглиха по пътя на прогнозата, с цел да видят по какъв начин се случва тя, от кое място синоптиците схващат дали ще вали или ще е слънчево, и по какъв начин се дефинира дали морето ще е бурно през лятото или не. Това стана допустимо с самодейността „ Образование с просвета “ на Министерството на образованието и науката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Програмата е част от задачата на Българската академия на науките да работи в поддръжка на стратегическите цели на държавното управление в области с висок публичен интерес и влияние, какъвто е бранш обучение. Програмата е ориентирана към възпитаници от I до XII клас и учители, и има за цел да развие и надгради образованието, учредено на креативност, проучвателен метод и въвеждане на нововъведения в образованието.

Затова през днешния ден в специфична научна лаборатория към Националния институт по метеорология и хидрология (който от началото на тази година към този момент е под шапката на МОН – бел.ред.) учениците имаха опция да видят по какъв начин се образува мъглата, от кое място и накъде отива тя, както и други забавни естествени феномени, като киселинен дъжд или буреносен вятър.

„ Професията на метеоролога и хидролога, каквото е заглавието на тази стратегия, цели да увеличи интереса на децата освен към специалността на учения, а въобще към естествените науки. Това ще спомогне да решим казуса освен във връзка с идващото потомство учени и преподаватели, а и се стремим по този метод да подсигурим висококвалифицирани фрагменти в редица области на стопанската система, бизнеса “, сподели за БГНЕС шефът на Дирекция „ Наука “ в министерството Милена Дамянова.

Дамянова споделя, че децата са били доста въодушевени да тръгнат по Пътя на прогнозата: „ Е, и Националният институт по метеорология и хидрология подсигури хубаво време “, радва се Дамянова, и добавя, че по принцип преподаването на естествените науки – физика, химия, биология, е мъчно и комплицирано, и от министерството се надяват, че тази самодейност ще направи по-лесно децата да видят образно и да бъдат заинтригувани от науката. А също и в действително време и среда да видят от кое място идва прогнозата за времето, по какъв начин сами те могат да дефинират какво може да е времето в идващия ден.

Дамянова добавя, че базата на Национален институт по метеорология и хидрология в столичния регион Младост 1 е един от водещите експертни центрове, където физика, химия и математика се преплитат. „ Затова би трябвало да използваме капацитета въз основата, с цел да повишим интереса на децата към науката “, акцентира Дамянова.

„ В програмата е включено посещаване на метеорологичния парк на Национален институт по метеорология и хидрология, както и стартиране на метеорологичния балон с радиосондата. С нея децата ще видят по какъв начин се вършат замервания, след което ще се върнат в главната постройка на Института. Така ще придобият цялостна визия за Пътя на прогнозата – по какъв начин се случват измерванията, по какъв начин се чертаят синоптични карти, по какъв начин се употребяват числени модели, по какъв начин влизат в суперкомпютъра, какво излиза от него “, споделя Лора Йосифова – началник на отдел „ Международно съдействие ” в Национален институт по метеорология и хидрология.

За да покажат образно на децата от кое място стартира прогнозата, специалистите в Института подготвиха специфична измервателна станция, която бе закачена за балон, който се издига във въздуха.

В центъра на Национален институт по метеорология и хидрология децата могат да създадат връзка с дежурния синоптик, както и да видят сателитни фотоси. „ Наземните наблюдения наложително се допълват и с наблюдения от геостационарни спътници в Космоса. След това децата виждат крайния резултат – хидропрогнозите, както и морските прогнози, и за какво те са значими. От заниманието от това какви ще са вълните през лятото, до трафика в морето “, споделя Йосифова.

За край от министерството, взаимно с института, приготвят на децата голям брой изненади – доста уроци под формата на научни опити и игри. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР