Ученици от НУИ Добри Христов с преподавател утвърдения варненски художник

...
Ученици от НУИ Добри Христов с преподавател утвърдения варненски художник
Коментари Харесай

Откриват интересна изложба във Варна - отражение на нашето съвремие

Ученици от НУИ " Добри Христов " с учител одобрения варненски художник Красен Бербенков преобразяват пространството на Зала 5 в Галерията със свои произведения под мотото " Съвременна история ", оповестиха от Градска художествена изложба - Варна. Изложбата се открива на 16 февруари, петък, от 18:00.

Изложба на млади гении от Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " - Варна, се разполага от 16 февруари до 1 март 2024 година в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна. Колажи, събрани под названието " Съвременна история ", демонстрират достиженията на възпитаниците на уважавания художник Красен Бербенков, основани в границите на заниманията по ползи, които се водят от учители отвън образователните стратегии. Всички участници в плана са въодушевени от опцията да показват своето изкуство в влиятелно място като Варненската изложба.

Няколко следващи дни 20-те млади създатели, дружно със своя учител, редят своите творби, усвоявайки самоуверено пространството на Зала 5 в Галерията, като ангажират и двете експозиционни равнища на залата за единно решение, в което участват и известни сценографски детайли.

Красен Бербенков споделя замисъла на изложбата пред Нина Локмаджиева сега на аранжиране на творбите:

" Това е трето издание на нашите годишни изложения " Колаж ", в които представяме тази модерна художествена техника. Всяка година с учениците, които желаят, имаме часове по ползи, в които с разнообразни техники и в свободни тематики те демонстрират своето отношение към света посредством модерни форми на пластично изложение.

Тази година събрахме една група от 9., 11. и 12. клас с желанието да оформим Зала 5 на Градската художествена изложба - Варна, като единно пространство. Темата е “Съвременна история " и тя е отражение на времето ни - събирателна история на корабокрушения като това на кораба “Вера " край Дуранкулак, на войни и на исторически, и обществени спорове.

Искахме да съберем цялата драма и тревога на времето и да изразим нашето отношение посредством колажа. За задачата ни трябваше лодка - като знак на крушението. Отворът сред двете равнища на залата превърнахме в знак на пропадането. Лодката инсталирахме по този начин, че едната й половина е пропаднала долу, а другата половина стърчи горе.

Имаме още единствено да сложим флагчета на въжетата към тавана и ще я осмислим като транспортен съд. А самата лодка е доста забавна като обект - тя е от Аспаруховския плаж, стояла е с години на сушата и се е разсъхнала, само че като живописен обект е чудесна.

Покрай лодката сме развили концепцията си - приземното равнище е решено като изоставено ателие в полувоенно състояние. Населихме го с неестетични обекти - с цел да подсилим силата, която носи драмата. А горният етаж е бодър - там са детайли от действителността - рибки и други морски жители - все неща, свързани с живота. Доста е комплицирано, още се питаме дали посетителите на изложбата ще ни схванат. Но откровено се надяваме. "

Зам.-директорът на НУИ “Добри Христов " Йорданка Манева отбелязва, че учебното заведение предизвиква свободната изява на гения на своите ученици.

Тя напомня какъв брой дълъг път е извървян от първите стъпки на художествените специалности през 1992 година до основаването на  традиции в преподаването на специфичните предмети живопис, графика и статуя, които спомагат за сполучливото развиване на специалността " Изящни изкуства “, а по-късно и на   " Рекламна графика “ от професионално направление “Дизайн ". “Професионализмът на учителите – известни варненски художници – тези, които са преподавали в учебното заведение и тези, които сега преподават, е в основата на този триумф " - акцентира Йорданка Манева. 

Откриването на изложбата “Съвременна история " е на 16 февруари, петък, от 18:00.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР