Ученици от Езиковата гимназия в Смолян създадоха специално приложение, което

...
Ученици от Езиковата гимназия в Смолян създадоха специално приложение, което
Коментари Харесай

Ученици разработиха приложение, което разпознава вредните добавки в храните

Ученици от Езиковата гимназия в Смолян сътвориха особено приложение, което разпознава нездравословните добавки в храните. Инсталирането му на мобилен телефон е гратис, а продуктът към този момент се употребява от над 6 300 консуматори.

Смолян

Венелин, Александър, Даниела и Надежда, или другояче казано мениджърския екип на образователната компания Ноетик. За няколко месеца, въодушевени от учителката си Калинка Атанасова, те съумяват да разработят мобилно приложение, което разпознава нездравословни или потребни са добавките в храните.
Даниела Бадева - финансов шеф на образователната компания: След като видяхме, че всички наши съученици се хранят не толкоз здравословно и ние взехме решение, че в днешно време множеството храни съдържат доста нездравословни съставки, за които ние не подозираме и по този начин ни пристигна концепцията да създадем този артикул.Калинка Атанасова - преподавател: Те са деца, които боравят с технологии, макар че те не учат осведомителни технологии, сами се образоваха на езика и редом с това правеха приложението.
Чрез камерата на телефона се сканира етикета на даден артикул и единствено след секунди излиза резултат.
Венелин Чакалов - президент на образователната компания: Открихме Е 466 - карбоксиметил целулоза, за което е показано, че няма данни за нежелани реакции.
Българска национална телевизия: Но въпреки всичко са нездравословни?
Венелин Чакалов: Да, щом е в базата данни, значи не е нездравословно, обаче никога не е потребно.
Базата данни също е създадена от учениците, а това, дружно с дизайна на приложението им лишило много време.
Венелин Чакалов: Трябваше да помислим по какъв начин да наподобява, да е атрактивно... и другото да го създадем тъй че да е допустимо най-просто нали, без да влизаш в по 10 менюта, да търсиш къде се снима, къде се сканира.
Приложението има спомагателни варианти, посредством които може да се откри по-подробна информация за дадена съставна част или да наблюдавате предходните си сканирания. Учебната компания на учениците от Смолян беше определена за най-хубавата в България и взе участие в интернационално съревнование в Брюксел. А международни организации като Организация на обединените нации към този момент демонстрират интерес да подкрепят бъдещите разработки на младежите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР