Ученици от Белгия, Франция, Австрия, Румъния и България, включени в

...
Ученици от Белгия, Франция, Австрия, Румъния и България, включени в
Коментари Харесай

Чуждестранни ученици научиха у нас, че могат да пътуват безплатно в Европа

Ученици от Белгия, Франция, Австрия, Румъния и България, включени в плана " Европейските полезности посредством новите технологии “ по стратегия " Еразъм “, посетиха Областния информативен център във Варна. Домакин, дружно с шефа на центъра Виктория Николова, беше и ръководителят на Общинския съвет в морската столица Тодор Балабанов.

Осем от децата са от Силистра, 19 са задграничните възпитаници, съпроводени от двама преподаватели от Белгия и по един от Австрия и Румъния. Целта на плана е да бъдат проведени пет визити – по една във всяка страна, сътрудник по плана. У нас децата ще се срещнат с активността на Европейския съюз, европейските полезности и институции.  В останалите страни - участници фокусът ще бъде подложен върху нематериалното и материалното културно-историческо завещание, езиковото разнообразие, предварителна защита против отпадането от просветителната система, описа координаторът на плана Стефка Русева.

Проектът, който е двегодишен и се реализира от Професионалната гимназия по стопанско ръководство, администрация и услуги " Атанас Буров “ в Силистра, ще завърши с създаването на алманах с европейските полезности на всяка една страна.  Към него е основан и уебсайт, в който се качват материалите.

Управителят на Областния информативен център Виктория Николова описа на учениците за действието му като част от мрежата от 27 центъра у нас и за работата на страната ни с европейски средства.

" Ние даваме информация за опциите за европейско финансиране и демонстрираме какво се е случило с европейските средства, когато те са пристигнали в нашата страна. Подготвяме материали, в които описваме всичко, което се случва с европейските пари в Област Варна. Често при нас идват възпитаници и студенти, с цел да им покажем какви са опциите за младежите. През идващия програмен интервал да вземем за пример бюджетът по стратегия " Еразъм “ е двойно повишен, което значи повече благоприятни условия за пътешестване и продан “, изясни Николова.

Особен интерес гостите демонстрираха към опциите, които дава Европейският съюз за безвъзмездни пътувания на възпитаници, навършили 18 години.

" В уеб страницата на Европейската комисия можете да се регистрирате и да извършите избор на дестинация “, акцентира шефът на ОИЦ-Варна.

Маринова описа и за опциите, които дават кръжоците " Твоят час “ и " Успех “, които също са с европейско финансиране. С тяхна помощ младежите могат да развиват свои гении и ползи отвън учебно заведение. По тази стратегия са обхванати към 80 хиляди деца и 200 преподаватели.  Младежите имат късмет да стартират и личен бизнес с европейски средства, добави Николова.

Учениците с интерес се включиха в полемиката и споделиха, че в границите на плана, в който вземат участие, обменят опит и контакти, както и информация за традициите на всяка страна. Освен това децата посещават културно-историческите забележителности на всяка от страните.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов акцентира, че няколко учебни заведения и детски градини във Варна ще бъдат актуализирани с европари, а градът ни е бил " Европейска младежка столица “ през предходната година. През 2019-та пък Варна ще бъде " Европейска столица на спорта “.

Поздравителен адрес към децата беше прочетен от името на евродепутата Емил Радев. На учениците бе показан и филм за забележителностите на морската столица.

Гостите разгледаха Областния информативен център - Варна и библиотеката му, както и мулти-тъч устройствата в него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР