Ученици от 50 класа се подготвят да вземат участие в

...
Ученици от 50 класа се подготвят да вземат участие в
Коментари Харесай

Летен иновационен лагер за ученици от 50 класа ще се обучават на „практични финанси


 Снимка: JA Bulgaria

Ученици от 50 класа се приготвят да вземат присъединяване в края на юни във финансов иновационен лагер в София. Най-запалените и ангажирани 50 младежи от общо 1100, които вземат участие през тази година в програмата „ Практични финанси”, ще вземат решение на практика финансов проблем и ще сверяват знанията си с възпитаници от цялата страна, подкрепени от ментори от бизнеса.

Учениците от 50-те класа към този момент разпознават методите, по които финансовите избори въздействат върху качеството им на живот. Участниците в иновационния лагер, който ще се организира на 24 юни в София, ще могат да покажат на процедура усвоените познания и построено практическо отношение, мислене и държание към персоналните финанси, като в решаването на проблема ще бъдат подкрепени от бизнес ментори от компаниите–партньори на плана.

„ Изграждането на мост сред образованието и бизнеса постоянно е било задача и цел на нашата организация, а работата в клас на доброволците прави знанието практическо за учениците. „ Магическият “ инструмент за преобразяване на теорията в процедура е самото наличие и присъединяване на финансистите в клас. Много сме щастливи с позитивната противоположна връзка и от учениците и от учителите, за представянето на менторите “, разяснява Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България.

През тази година „ Практични финанси “ се преподава в София, Габрово, Варна, Разлог, Бургас, Златица, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, Г. Оряховица, Ямбол, Казанлък, Вълчи дол, Враца, Ловеч, Видин, Вършец, Тетевен, Провадия, Добрич, Златоград, Пирдоп, Елин Пелин, Велико Търново и Кърджали.

През идната образователна година програмата „ Практични финанси “ ще бъде отворена и за всички учебни заведения в страната, които желаят да я вкарат в раздел „ Б “ и раздел „ В “ на своите образователни проекти. За да започват с преподаването на курса, шефовете ще могат да се обръщат към Джуниър Ачийвмънт България за образование на учители, което да ги вкара в спецификата на програмата – към този момент има планувани образования за 8 и 9 юни в София и 15 и 16 юни във Варна.

Учебният курс по „ Практични финанси “

се състои от 12 тематики, които покриват 72 часа и се преподава в гимназиален стадий във всички типове учебни заведения, като част от часовете по избираема и факултативна подготовка в междинни, профилирани, професионални и езикови учебни заведения. Програмата основава интердисциплинарни връзки с предмети като математика, български език и литература, осведомителни технологии, история и цивилизации, гражданско обучение, което улеснява въвеждането на финансовата просветеност като независим предмет в границите на разширената или спомагателната подготовка. Същевременно „ Практични финанси “ доразвива „ Лични финанси “ – просветителна стратегия, създадена от Джуниър Ачийвмънт България (JA България), предопределена за разширена или спомагателна подготовка на възпитаници от VІІІ клас. Така се реализира последователност с образованието по предприемачество в първи гимназиален стадий в частта, обвързвана с финансовата просветеност, като усвоените познания, умения и връзки се уголемяват, надграждат и задълбочават.

„ Практични финанси “ е забавна и любопитна за учениците стратегия, защото им предлага нещо друго по един на практика насочен и трогателен за тях метод. Въпроси, които на пръв взор са познати, получават напълно ново измерение и значителност. С наслаждение следя по какъв начин с течение на образователния материал учениците стартират по-осъзнато и по-отговорно да разсъждават за финансовото обмисляне. Виждат и това, че ръководството на парите е значимо за всички сфери от живота. Независимо от това какъв ще бъдеш – инженер, доктор или притежател на бизнес, е значимо да можеш да управляваш парите си и назад – в случай че не управляваш добре парите си, би могъл да пропуснеш опцията да си този, който желаеш да бъдеш. Срещите с доброволци от финансовия бранш са извънредно вълнуващи, тъй като привнасят с изключение на практическа ориентировка и персонален образец, който е значим за младежите. Полезността на този вид образование е безспорна и то би трябвало да продължи “, споделя за програмата „ Практични финанси “ Диана Фиданова, преподавател в 9 ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин “, гр. София.

Според Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на NN „ Животозастраховане “ и NN „ Пенсионно обезпечаване “ планът „ Практични финанси” е стъпка напред към възстановяване на знанията на младежите в областта на ръководството на персоналните финанси. „ Финансовата просветеност е базисна функционална подготвеност, която е належащо да се възпитава и развива, а присъединяване на доброволци от NN в клас подкрепя образователния развой и способства за това комплицирани и нереални тематики, свързани с финансовото обмисляне, в това число животозастраховането и пенсионното обезпечаване, да звучат налично и завладяващо. “

„ Благодарение на знанието и опита, които споделяме, учениците се научават да вземат осведомени финансови решения. А това е инвестиция в бъдещето им – от една страна, те ще са по-отговорни към персоналните си финанси, а от друга - научават какви познания и умения са им нужни, с цел да се осъществят сполучливо във финансовия бранш “, добавя Жозе Салойо, шеф на БНП Париба „ Лични финанси “.

„ Програмата „ Практични финанси “ дава добра база и стимулира младежите и техните фамилии да ръководят персоналните си финанси. Срещите на доброволците в другите градове на страната демонстрираха, че учениците търсят точно практичните познания, пречупват информацията през своя опит и чакат действителни проблеми. Надяваме се, че менторите са съумели не просто да им покажат практическото приложение на новата за тях тема, само че да им оказват помощ да мислят дълготрайно и да схванат, че сами построяват своето бъдеще на база авансово премислени финансови решения “, споделя и Станимир Каролев, създател и ръководител на Съвета на шефовете на Финансова група Карол.

Инициативата е част от плана на JA България и финансовия бранш у нас в лицето на 8 браншови организации - Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация за лизинг (БАЛ), Българска асоциация за потребителско кредитиране (БАПК), Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО), Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП), Българска асоциация на ръководещите сдружения (БАУД).

Финансирането на плана е обезпечено от Европейската банка за възобновяване и развиване посредством „ Инициатива за общностите “, БНП Париба Лични Финанси, NN България и Финансова група Karoll. Бизнес доброволци от БНП Париба, NN България, Karoll, Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, ДЗИ и ПОК „ Доверие “ посещават 50-те учебни заведения в страната като бизнес ментори и оказват помощ на учениците и учителите да включат тематиката за персоналните финанси в своето всекидневие.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР