Учените си обясняват необикновения феномен с това, че при силен

...
Учените си обясняват необикновения феномен с това, че при силен
Коментари Харесай

Изумителен феномен - от дърво извира вода СНИМКИ

Учените си изясняват невероятния феномен с това, че при мощен дъжд, подземните води повишават налягането си и водата си проправя път сред корените на дървото, през празнина в стъблото му и извира на към метър над земята.

Както се вижда от фотосите, земята към дървото е подгизнала, което сочи, че скоро е валял мощен дъжд. Също по този начин се вижда, че водата извира и от други дупки в земята, което трансформира цялата поляна в един огромен шадраван.



Според локалните това се случва от към 25 години. Предполагат, че дървото е на възраст сред 100 и 150 години. Въпреки че дървото шадраван в Черна Гора е неповторим феномен, това не е единственото място в света, където след мощен дъжд се образуват естествени земни фонтани. В селото Тихала в Естония има бунар, от който стартира да блика вода след мощен дъжд.



Причината за това е, че кладенецът е изкопан тъкмо над подземна река, чиито води мощно се усилват след мощен дъжд. Понякога водата се издига на половин метър над кладенеца, като това продължава няколко дни. Учените считат, че в тези случаи кладенецът изхвърля над 100 литра в секунда.

Местна легенда гласи, че под кладенеца има котило на вещици, които се бият с върбови клони, разплисквайки водата. Оттам идва и името на кладенеца – ‘Кладенецът на вещиците’.

Източник: az-znam.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР