Учените са засекли сигнал от дълбините на космоса, който е

...
Учените са засекли сигнал от дълбините на космоса, който е
Коментари Харесай

Засякоха уникален сигнал от дълбините на Вселената

Учените са засекли сигнал от дълбините на космоса, който е резултат от най-голямото обединение на черни дупки до момента. В резултат на сливането на тези галактически тела се е появила черна дупка, чиято маса надвишава тази на слънцето 142 пъти. Процесът бил съпроводен от освобождението на голямо количество сила, която се популяризирала в цялата Вселена.

Припомняме че неотдавна еĸип oт acтpoнoми oт Eвpoпeйcĸaтa южнa oбcepвaтopия (ЕЅО) и oт дpyги инcтитyти oтĸpиxa чepнa дyпĸa, paзпoлoжeнa caмo нa 1000 cвeтлинни гoдини oт Зeмята. Tя e пo-близo дo Cлънчeвaтa cиcтeмa oт вcяĸa дpyгa, oтĸpитa дo мoмeнтa, и e чacт oт тpoйнa cиcтeмa, ĸoятo мoжe дa бъдe видянa дopи c нeвъopъжeнo oĸo.

Изcлeдoвaтeлитe oтĸpиxa „ нeвидимия “ oбeĸт чpeз пpocлeдявaнe нa тpaeĸтopиитe нa двeтe звeзди – „ пpидpyжитeли “ нa чepнaтa дyпĸa. Oтĸpитиeтo e нaпpaвeнo чpeз нaблюдeния c 2,2-мeтpoвия тeлecĸoп МРG/ЕЅО в oбcepвaтopиятa „ Lа Ѕіllа “ в Чили. Cпopeд oтĸpивaтeлитe, пpeдcтoи oщe мнoгo тaĸивa чepни дyпĸи дa бъдaт нaблюдaвaни в бъдeщe.

Анимацията горе изобразява орбитите на двете звезди (в синьо) и черната дупка (в червено), съставящи системата HR 6819. Чрез установяване на характерностите на траекторията на „ вътрешната “ звезда, откривателите дефинират масата на черната дупка. Източник: ESO

Може да се види с невъоръжено око

„ Бяхме доста сюрпризирани, когато осъзнахме, че това е първaта звездна система, съдържаща черна дупка, която може да се види с невъоръжено око “, споделя Петр Хадрава, откривател от Академията на науките в Прага и съавтор на проучването. Звездната система е ситуирана в южното съзвездие Телескоп и е толкоз покрай Земята, че може да се следи от Южното полукълбо даже без бинокъл или телескоп, в случай че нощта е задоволително ясна и тъмна.

„ Звездната система съдържа най-близката черна дупка до Земята, открита до момента “, споделя в изказване Томас Ривиниус, откривател от ESO и началник на проучването, оповестено през днешния ден в Astronomy and Astrophysics.

Видеоклипът горе демонстрира нарастване на район от небето в съзвездието Телескоп, в който се намира звездната система HR 6819 – тройна система с две звезди, забележими с просто око и черна дупка (най-близката до Земята, открита до момента). Повече информация и варианти за евакуиране тук. Източник: ESO/L. Calçada, Digitized Sky Survey 2, N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic

Екипът в началото следи системата, наречена HR 6819, като част от проучване на двойните звездни системи. Докато проучват резултатите обаче се изумяват, защото осъзнават, че в системата има още един неусетен досега обект – черна дупка.

Дийтрих Бааде, астроном от ESO и съавтор на проучването споделя в изказване: „ Наблюденията, които успяхме да проведем единствено за 40 дни, трябваше да бъдат разпростряни в границите на няколко месеца. Това беше допустимо единствено с помощта на новаторската скица за наблюдаване на ESO, според която наблюденията се правят от чиновници на ESO от името на откривателите, които се нуждаят от тях. “

Черната дупка не взаимодейства с близките обекти

Скритата черна дупка в HR 6819 е една от първите открити черни дупки, които не взаимодействат бурно с близките обекти, и затова наподобява в действителност тъмна. Екипът съумява да забележи наличието ѝ и да пресметна масата ѝ, посредством проучване на орбитата на вътрешната звезда в системата. „ Невидим обект с маса, минимум четири пъти по-голяма от тази на Слънцето, може да бъде единствено черна дупка “, заключава Ривиниус.

 Засякоха неповторим сигнал от дълбините на Вселената Обсерваторията „ La Silla “ в Чили и телескопът MPG/ESO на напред във времето. Източник: ESO

Към днешна дата астрономите са разкрили единствено няколко десетки черни дупки в нашата Галактика. Почти всички от тях взаимодействат мощно с околната среда и в резултат на това взаимоотношение излъчват мощни рентгенови лъчи, което прави тяхното наличие видимо. Изследователите пресмятат, че в Млечния път би трябвало още доста други звезди да са се трансформирали в черни дупки в края на живота си. Откриването на „ безмълвната “ невидима черна дупка в HR 6819 дава насоки за това къде би трябвало да можем да открием още скрити черни дупки в Млечния път.

Предстои да открием още доста такива обекти

„ Би трябвало да съществуват стотици милиони черни дупки, само че ние сме разкрили единствено дребна част от тях. Знаейки какво да търсим ще ни улесни да ги открием “, споделя Ривиниус.

Бааде прибавя, че намирането на черната дупка в тройната система толкоз близо, демонстрира, че виждаме единствено „ върха на трогателен айсберг “.

Дори към този момент се счита, че откритието би могло да хвърли светлина върху друга звездна система. „ Разбрахме, че друга система, наречена LB-1, също може да бъде тройна, макар че ще се нуждаем от повече наблюдения, с цел да кажем сигурно “, споделя Мариан Хайда, докторант в ESO и съавтор на публикацията.

 Засякоха неповторим сигнал от дълбините на Вселената Артистично изображение на звездната система LB-1, за която досега се счита, че е двойна система, само че характерностите на обектите не са изяснени. Източник: Jingchuan YU/Beijing Planetarium/2019

„ LB-1 е малко по-далеч от Земята, само че въпреки всичко е относително близо в астрономически мащаб, което значи, че евентуално съществуват доста повече такива системи. Като ги открием и изучим, ще можем да разберем доста за образуването и еволюцията на тези редки звезди, които стартират живота си с повече от осем пъти по-голяма маса от тази на Слънцето и го приключват в мощна детонация на свръхнова, която оставя след себе си черна дупка. “

Откритията на тези тройни системи с вътрешна двойка и далечна звезда също биха могли да дават улики за бурните галактически сливания, които освобождават гравитационни талази, задоволително мощни, с цел да бъдат засечени от Земята. Някои астрономи считат, че сливанията могат да се случат в системи с конфигурации, сходни на тази на HR 6819 или LB-1, само че където вътрешната двойка е формирана от две черни дупки или черна дупка и неутронна звезда.

Официалната обява можете да намерите тук.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР