Учените са открили масивни отлагания на лед точно под повърхността

...
Учените са открили масивни отлагания на лед точно под повърхността
Коментари Харесай

Откриха огромни запаси от лед плитко под повърхността на Марс

Учените са разкрили солидни отлагания на лед тъкмо под повърхността на Марс. Отлаганията са на дълбочина единствено към 1 метър и тези големи ледове достигат  дебелина от над 100 метра. Изследователите допускат, че те покриват една трета от повърхността на планетата. Находищата на вода в замръзнало положение, съгласно откривателите, може един ден да поддържа задача до Марс, както и възможното създаване на колония на Червената планета.

Използвайки данните изпратени от галактическата сонда „ Mars Reconnaissance Orbiter “ на НАСА, екип управителен от Колин Дундас в Американското геологическо общество Флагстаф, Аризона, проучва повърхността на Червената планета. Техните резултати бяха оповестени в списание Science на 11.01.2018 година

Когато са следили стръмни скатове на повърхността на Марс, наречени „ скариди “ в осем сектора, учените са съумели да открият огромни количества лед, оголени от почвената ерозия. Въпреки, че съществуването на ледове под повърхността на Марс е известно, това ново проучване на отвесната му конструкция разкри информация за дебелината, наслояването и чистотата на този лед.

Подробните изображения демонстрират стръмни скали от лед. Ледът може да освети елементи от историята на марсианския климат.
„ Острите и стръмни скатове демонстрират, че ледът е компактен и здрав “, пишат създателите. „ Наличието на ленти с разнообразни вариации на цветовете допуска пластове, евентуално депонирани с промени в съотношението на лед и прахуляк, при разнообразни климатични условия.

„ Ледените отлагания евентуално са зародили като снеговалеж и в този момент са уплътнени в солиден лед на дебели пластове “, допускат откривателите.

Ледът евентуално е относително нов, заради неналичието на кратери на повърхността, под която е открит. Големи части ледена канара са се отчупили, това кара екипът да има вяра, че ледът постепенно се отдръпва.

Слоевете лед под повърхността на Марс, считат създателите, може да са даже по-обширни, в сравнение с техните резултати демонстрират, защото тук-там те може да са покрита от по-дълбока почва.

За бъдещите откриватели на Марс тази информация ще бъде основна. Астронавтите и евентуалните колонисти на Марс, ще би трябвало да знаят какъв брой бездънен, здрав и чист е ледът, с цел да се възползват изцяло от ресурса. Един ден подземният лед ще бъде главен източник на вода за астронавтите и бъдещата колония.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР