Учените са открили, че приблизително веднъж на всеки хиляда години

...
Учените са открили, че приблизително веднъж на всеки хиляда години
Коментари Харесай

Мистериозна космическа буря разтърсва Земята веднъж на всеки хиляда години

Учените са разкрили, че почти един път на всеки хиляда години производството на въглерод-14 в атмосферата нараства, създавайки евентуално опустошителни радиационни стихии.

Астрономите имат няколко хипотези за това какво може да е предизвикало това събитие. Пълното изследване на тези събития обаче прави повода им още по-мистериозна.

Високоенергийните частици, удрящи азотните атоми в горните елементи на атмосферата, създават радиоактивен въглерод-14, най-дългоживеещият радиоактивен въглероден изотоп, който влиза в планетарния въглероден цикъл и се поема от растенията. Това значи, че пръстени от антични дървета ще оказват помощ на учените да открият какво е предизвикало изобилието от въглерод-14 в далечното минало.

Преди 10 години учените откриха пояснения за дребните промени във въглерод-14 през последните хиляда години, само че големият скок през 774 година сл. Хр. незабавно ги озадачи.

Новото проучване, извършено от учени от разнообразни области, също стигна до задънена улица.

През 2012 година екип, управителен от физика Фуса Мияке от университета в Нагоя, откри 774 изблика на въглерод-14 в пръстените на японските дървета. Оттогава това е доказано като световен феномен, който носи името на Мияке.

Глобални събития от сходен мащаб доказани през 993 година сл. Хр. и 660, 5259, 5410 и 7176 година пр.Хр. Идентифицирани са и няколко по-малки събития.

Д-р Бенджамин Поуп от Университета на Куинсланд разказва новото проучване като най-изчерпателното проучване на събитията Мияке, правено в миналото. Той обаче призна, че това не е разрешило мистерията, а единствено я е задълбочило.

Първата догадка за събитията Мияке е, че тези феномени са породени от мощни слънчеви изригвания. Ако това се случи през днешния ден, множеството от нашите спътници, както и интернет кабели и електропроводи, ще бъдат унищожени, потапяйки обществото в безпорядък.

Оказва се, че в случай че хипотезата е вярна, то събитията Мияке скоро ще съвпаднат с върховете на слънчевия цикъл. Поуп и други обаче не съумяха да намерят никакви доказателства за това. Те имат вяра, че слънчевата интензивност усилва слънчевия вятър и оказва помощ за отбраната на Земята от галактическите лъчи. В същото време учените не отхвърлят ​​възможността за сходен сюжет.

Според друга версия, събитията Мияке може да са породени от детонации на свръхнови или други галактически събития. Нито едно събитие Мияке обаче не е съвпаднало с някоя от известните свръхнови от последното хилядолетие, което явно отхвърля тази догадка.

Въпреки че създателите не са съумели да обяснят тези събития, те са научили нещо доста значимо. Поне едно такова събитие е траяло повече от година, а други евентуално са траяли даже по-дълго.

„ Вместо единична мигновена детонация или мълния, можем да следим тип астрофизична„ стихия “, – сподели един от създателите на проучването Цинюан Чжан.

Учените считат, че това е добра вест, защото по-широкото разпространяване и по-малката катастрофичност не е толкоз ужасно за нас, макар че за дълъг интервал може да ни сътвори някои проблеми.

Според специалистите вероятността тези събития да се повторят през идващото десетилетие е съвсем 1 %.


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР