Учените откриха еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си

...
Учените откриха еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си
Коментари Харесай

Парадокс - мъж, който иска да е като Аполон, рискува потентността си

Учените откриха постепенен абсурд, при който мъжете повреждат способността си да имат деца поради напъните си да наподобяват по-привлекателни.
Вземането на стероиди, с цел да се реализира впечатляваща физика или на медикаменти срещу алопеция, с цел да се поддържа гъста коса, може да повреди плодовитостта. Това е наречено абсурд на Мосман-Пейс и от учените, които го разказват за първи път. Те споделят, че това предизвиква доста от проблемите на двойки, които се пробват да заченат дете, написа БГНЕС.
" Забелязах, че някои от мъжете, които идват, с цел да тестват плодовитостта си, са големи ", споделя доктор Джеймс Мосман от университета Браун в Съединени американски щати. Той пази докторска степен в Шефилд, обвързвана със злоупотребата със стероиди.
Лекарят приказва пред BBC: " Те се пробват да наподобяват в действителност огромни, да наподобяват като върха на еволюцията. Но в действителност се трансформират в доста негодни в постепенен смисъл, тъй като без изключение изобщо нямат сперматозоиди при еякулацията си ". Проф. Алън Пейси от Университета в Шефилд прибавя: " Не е ли иронично, че мъжете отиват във фитнеса, с цел да наподобяват отлично, в по-голямата си част с цел да притеглят дами и по нехайство понижават плодовитостта им. "
Анаболните стероиди имитират резултата на мъжкия хормон тестостерон в организма и се употребяват като лекарства за укрепване на мускулния напредък. Те се употребяват постоянно от културистите. Анаболните стероиди обаче заблуждават хипофизната жлеза на мозъка да мисли, че тестисите са преуморени от произвеждане на сперма . Така че жлезите реагират посредством затваряне на производството на два хормона, наречени FSH и LH, които са основните хормони, стимулиращи производството на сперматозоиди.
Изследователите настояват, че сходно нещо се следи и при мъжете, които употребяват лекарства, с цел да предотвратят мъжката алопеция. Лекарството финастерид трансформира метода, по който тестостеронът се метаболизира в организма и може да ограничи загубата на коса, само че страничните резултати могат да включват еректилна дисфункция и удар за фертилитета.
Професор Пейси споделя следното: " Бих споделил, че множеството от употребяващите анаболни стероиди евентуално ще останат стерилни - 90% евентуално. Медикаментите за алопеция са малко по-щадящи, само че продажбите минават всевъзможни граници и това ги прави все по-често срещан проблем "
Мярката за триумф в еволюционно отношение е предаване на вашите гени (инструкции във вашата ДНК) на идващото потомство. Това не е еквивалент на екстравагантната опашка на пауна, която прави мъжките по-привлекателни за женските и усилва възможностите на гените да преминат към идващото потомство, твърди лекар Мосман. Има някои образци в естествения свят, където едно животно жертва способността си да се развъжда.
Някои типове птици правят кооперативно размножаване, в което индивидите се отхвърлят от личното си поколение, с цел да оказват помощ за развъждането на потомците на близки роднини. Но даже това може да има смисъл в еволюционните условия, защото половината от гените ви се споделят с братя и сестри, тъй че те към момента се предават, даже индиректно.
Д-р Мосман подозира, че " мислите, че сме по-привлекателни за противоположния пол, убивайки потомството си " евентуално са присъщи единствено за хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР