Учените от Центъра за молекулярна биофизика CNRS във Франция са

...
Учените от Центъра за молекулярна биофизика CNRS във Франция са
Коментари Харесай

В африкански планини откриха извънземно вещество

Учените от Центъра за молекулярна биофизика CNRS във Франция са разкрили следи от органични субстанции от възвишен генезис в планините Махонджва в Южна Африка. Те са на над 3,3 милиарда години, написа Geochimica et Cosmochimica Acta.
Геолозите създали разбор на античните въглеродни, вулканични отлагания във групировката Кромберг, където са се запазили проби от времената на палеоархейската епоха (преди 3,6-3,2 милиарда години), когато на Земята към този момент са съществували отделящи О2 бактерии. В находките на възраст 3,33 милиарда години учените извели два вида неразтворими органични субстанции. Към първия вид се отнасят типичните за архей биогенни съединения, зародили като резултат от виталната активност на организмите.
Вторият вид органични съединения бил локализиран в пласт, формиран от превалявания, с дебелина 2 милиметра, който се отличавал с аномален състав. Веществото било изследвано посредством електронно-парамагнитен резонанс. Оказало се, че неразтворимото вещество е аналогично на откритите в метеоритите въглеродни хондрити.
Космическият генезис на веществото се удостоверява и поради съществуването на наночастици от стоманен оксид, включващи никел, хром и алуминий. Те се образуват при навлизането на астероиди в атмосферата на Земята.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР