Учените от Канарския остров Ла Палма бяха шокирани, когато откриха

...
Учените от Канарския остров Ла Палма бяха шокирани, когато откриха
Коментари Харесай

Когато видели какво съкровище се крие в мъртвия кит, те не повярвали на очите си

Учените от Канарския остров Ла Палма бяха шокирани, когато откриха „ плаващо злато “ на стойност половин милион евро в храносмилателния тракт на кашалот.

Учените се надяват, че с продажбата на къса от рядката амбра, употребена от парфюмеристите, ще оказват помощ на жертвите на вулканичното изригване на остров Ла Палма, случило се преди 2 години.

Когато мъртвият кашалот изплувал на брега на канарския остров Ла Палма, никой не можел да си показа, че във вътрешностите му се крие скъпо богатство.

Силното море и усилилите се приливи затруднили аутопсията, само че Антонио Фернандес Родригес, началник на Института за запазване на животните и сигурност на храните към университета в Лас Палмас, бил твърдо решен да разбере от какво е починал китът.

Подозирайки проблеми с храносмилането, той изследва дебелото черво на животното – и усетил, че нещо твърдо се е залепило в тази част на червата.

„ Това, което извадих, се оказа камък с диаметър към 50-60 см и тегло 9,5 кг “, споделя той, като въобще не е подозирал, че в ръцете си държи скъпа амбра.

Амбрата е рядко вещество, постоянно известно като „ плаващо злато “ и е свещеният граал на парфюмеристите от епохи. Парчето, което Фернандес държал в ръката си, се прави оценка на към 500 000 евро.

Произходът на амбрата е оголен едвам когато стартира огромният китолов при започване на 19 век. Китовете ядат огромен брой калмари и сепия, множеството от които не се усвояват и се изхвърлят с повръщане. Но част от тях оставта в червата на кашалота и с годините се преобразуват в амбра.

Понякога това вещество се отделя с урината, поради което амбрата най-често е разкриване да се носи из водите. Но от време на време, както в тази ситуация с кита в Ла Палма, бучката става прекомерно огромна, разкъсвайки червата и убивайки кита.

Амбрата има дървесен мирис, сходен на сандалово дърво, само че също по този начин съдържа амбреин, алкохол без аромат, който може да поправя и удължи живота на ароматите, отсам идва и известността му измежду парфюмеристите.

Съединени американски щати, Австралия и Индия са забранили търговията с амбра като част от възбраната за лов и употреба на китове, написа The Guardian.

Фернандес, който е направил аутопсии на повече от 1000 кита, сподели, че китът е починал от сепсис, провокиран от амбрата.

Институтът търси покупател и Фернандес споделя, че се надяват събраните средства да отидат за подкрепяне на жертвите на изригването на вулкана Ла Палма през 2021 година, което аргументи вреди за над 800 милиона евро и унищожи стотици домове и бизнеси.

„ Законът е друг във всяка страна “, споделя Фернандес. „ В нашия случай се надявам парите да отидат за остров Ла Палма, където китът заседна и умря. “

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР