Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) завъртяха ключа

...
Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) завъртяха ключа
Коментари Харесай

Започва модернизация на Големия адронен колайдер

Учените от Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) завъртяха ключа на Големия Адронен Колайдер (LHC) тази седмица. Това е първата стъпка при започване на двегодишен опит да се обнови ускорителят на частици. Идеята е да се даде взможност за интензивни бъдещи опити, които ще изискват по-високи равнища на сила, в сравнение с са били употребявани до момента. В края на този двегодишен интервал, при започване на 2021 година, колайдерът ще бъде включен още веднъж.

След като се завърне, Големият Адронен Колайдер (LHC или Large Hadron Collider) ще бъде оборудван с два нови ускорителя, които ще оказват помощ за отключване някои от тайните на физиката.

Построен сред 1998 и 2008 година, LHC е 27-километров кръговиден тунел, който се намира на дълбочина от към 175 метра под френско-швейцарската граница покрай Женева. Колайдерът е основан, с цел да бъде инструмент за физиците да тестват своите теории за физиката на частиците.

Последният към този момент двегодишен интервал на деяние на колайдера е сред 2013 година и 2015 година През 2012 година учените го използваха, с цел да следят за първи път парченце, известна като „ божествената парченце “ или Хигс бозон (Higgs boson). Физиците в предишното са предсказали съществуването й, и считат, че тя е от значително значение за образуването на атомите. Работата завърши, като завоюва Нобелова премия за физика през 2013 година В момента учените употребяват LHC, с цел да проучват метода, по който частиците Хигс бозон се разпадат или се трансформират в други частици.

Само тъй като колайдерът е краткотрайно затворен, не значи, че учените, които работят с машината си почиват. Според изказване на CERN, „ откривателите ще бъдат заети по време на прекъсването, като проучват голямата извадка от данни за възможни следи на нова физика, които не са имали опция да се появят “.

Докато това прекъсване е обвързвано с планувани усъвършенствания и поддръжка, LHC е излизал наложително от употреба няколко дни в предишното, най-скоро поради „ конфликт “ с локалната дива природа. През април 2016 година невестулка се качи в машината и влезе в 66 киловолтов трансформатор, като аргументи това, което беше разказано от Би Би Си като „ тежко електрическо разстройство “.

Преди това, през 2009 година, LHC краткотрайно спря, откакто птица влезе в оборудването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР