Учени за първи път публикуваха световна карта на генетичното многообразие

...
Учени за първи път публикуваха световна карта на генетичното многообразие
Коментари Харесай

За първи път публикуваха световна карта на генетичното многообразие на рибите

Учени за първи път разгласиха международна карта на генетичното разнообразие на рибите, оповестиха Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция.

Предишни проучвания демонстрираха, че генетичното разнообразие в екосистема понижава по-бързо в отговор на екологичния стрес, в сравнение с биоразнообразието.

Досега обаче се знаеше малко за генетичното разнообразие на популациите риби по света.

Като картографират генетичното разнообразие на морските и сладководните риби, учените могат да хвърлят светлина върху методите, по които стресови фактори, като повишението на температурите и окисляването на океаните, въздействат върху уязвимите популации.

Сега биолози изследвали над 50 000 ДНК секвенции от 3815 типа морски риби и 1611 типа сладководни риби. Оказало се, че най-голямо генетично разнообразие има измежду популациите морски риби в западната част на Тихия океан, северната част на Индийския океан и в Карибско море. Колкото до сладководните риби, най-голямо е генетичното разнообразие на типовете в Южна Америка. То е относително малко измежду сладководните риби в Европа.

В океана експертите разкрили връзка сред температурите и генетичното разнообразие. По-топлата вода е обвързвана с по-голямо генетично разнообразие.

Според създателите на проучването, напъните отсега нататък би трябвало да се концентрират върху отбраната на генетичното разнообразие и биоразнообразието.

" Колкото по-многообразни са гените на популация, толкоз по-голям е капацитетът й да се приспособява към промени в околната среда ", означи Лоик Пелисие от Цюрихския софтуерен университет.
Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър къмюникейшънс ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР