Учени за първи път пресъздадоха звука на най-голямата от известните

...
Учени за първи път пресъздадоха звука на най-голямата от известните
Коментари Харесай

Физици пресъздадоха звука на Цар камбана (ВИДЕО)

Учени за първи път пресъздадоха звука на най-голямата от известните камбани – Цар камбана (Царь-колокол). Резултатът е дело на проф. Грег Ниймейер и екипа му от университета на Бъркли.

Цар камбана нито един път не е звучала в действителността и учените изяснили какъв е бил нейният звън посредством теоретично моделиране, оповестява тв АВС. С работата на откривателите можете да се запознаете на уеб страницата на плана.

За пресъздаване на звука на камбаната учените трябвало да оценят по какъв начин се е деформирала тя под ударите на нейния език. За тази цел физиците употребявали един от класическите способи на механиката на деформируемо твърдо тяло – метода на крайните детайли.

Той разрешава числено да се вземат решение диференциални уравнения, които разказват държанието на тялото, като разрушават последните на голям брой дребни сегменти.

Знаейки по какъв начин са се движили обособени сегменти на камбаната, учените изяснили какви звукови талази са се раждали освен това във въздуха. Изследователите ревизирали своя метод върху камбани с известно звучене.

Една от първите демонстрации на звука на Цар камбана е била в петък, на 15 април. За тази цел физиците инсталирали стоманена рама на територията на университета, в която сложили един против различен високоговорители. Звукът на виртуалната камбана се включил към 23 действителни, ситуирани в камбанарията на университета.

Цар камбана е отлята през 1735 година по заповед на императрица Анна Ивановна. Но след това, още преди камбаната да прозвучи за първи път, избухнал пожар. В резултат на неравномерното нагряване и изстудяване от камбаната се отчупил забележителен откъс с тегло 11,5 тона. Общата маса на камбаната е към 200 тона.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР