Учени възстановяват гените на малка популация древни вълнисти мамути, мистериозно

...
Учени възстановяват гените на малка популация древни вълнисти мамути, мистериозно
Коментари Харесай

Възстановени гени на мамути разказват за последните им дни

Учени възвръщат гените на дребна популация антични вълнисти мамути, мистериозно изчезнали преди към 4 000 години на остров Вранглер, до крайбрежията на Сибир. Изглежда тази група е била една от последните на света съгласно нова обява в Genome Biology and Evolution.

По време на ледниковия интервал, остров Вранглер е обвързван с Берингия и актуалните Аляска и Канада чрез проходима суша. Mammuthus primigenius са всред най-разпространените типове, приспособени за студено време, само че с покачването на температурите в хилядолетията след плейстоцена, линията суша е потопена от покачващите се морета, отделяйки вечно мамутите на острова. 

Драматичните промени на средата свързани със стоплянето на планетата провокират изгубването на сухите степи, известни като мамутски степи, до момента в който светът навлиза в холоцена. Много други типове, приспособени към студа, също измират, в това число пещерните мечки и хиени, както и вълнестите носорози. По това време мамутите измират на две талази, като първо умират популациите на континента, последвани от тези, обитаващи остров Сейнт Пол (преди 5 600 години).

 Новото проучване допуска, че последните мамути на остров Вранглер, страдат от редица генетични недостатъци. Кредит: Rebecca Farnham/University at Buffalo

Мамутите на остров Вранглер оцеляват до преди към 4 600 години. За да открият какви пагубни феномени са довели до това, екип от учени съпоставя ДНК от островните мамути с три популации на азиатски слон и още една антична популация на мамути. Открити са характерни генни разновидности, неповторими за мамутите от остров Вранглер, като се счита, че всяка е играла роля във значими функционалности като неврологичното развиване, мъжката плодовитост и обонянието да вземем за пример. Учените синтезират тези изменени гени и ги слагат в кафези в лабораторни условия, с цел да преценяват дали ще действат обикновено. 

" Резултатите ни допускат, че когато популациите станат дребни, при тях се развиват нездравословни разновидности, когато тези разновидности се проявят, те засягат способността на популацията да оцелее. Дори в случай че популацията доближи огромен размер, разновидностите към момента са там, повличайки популацията надолу ", изяснява създателят на проучването Винсент Линч (Vincent Lynch) от Университета на Бъфало, Съединени американски щати.

Смята се, че естествените условия биха умъртвили мамутите от Вранглер лека-полека, свивайки и без друго към този момент изолираната им популация. Индивидите, които оцеляват, биха се развъдили с други през поколенията, намалявайки разнообразието на генетичния фонд и елиминирайки способността на типовете да се освобождават от генетичните разновидности, изясняват учените.

" Еволюцията е в действителност ефикасна единствено при огромни популации ", прибавя Линч, тъй като до момента в който популациите " стават по-малки, способността за селекция и унищожаване на нездравословните разновидности - и селекция на потребните - понижава, тъй като силата на случайността е по-голяма от тази на селекцията. "

Не е ясно по какъв начин е пристигнал самият завършек на мамутите от остров Вранглер, само че създателите означават, че е ясно, че упадъка на популацията не инцидентно идва малко след нейната изолираност. Откритията, учредени на данните за последните дни на мамутите, акцентират, че последните човеци от типа евентуално са страдали от редица генетични резултати, повлияващи развиването, размножаването и обонянието им. Линч отбелязва, че има някои ограничавания, свързани с проучването. 

" За страдание разполагаме единствено с един геном от остров Вранглер. Възможно е някои от тези разновидности да са били неповторими за този субект, вместо за популацията. Повече геноми биха ни помогнали да узнаем това. Освен това не разполагаме с мамутски кафези, в които да изпробваме тези гени, тъй че може би мамутските кафези са имали метод да понижат нездравословните разновидности, които открихме ", добавя Линч.

Дори и да е по този начин, създателят счита, че това може да послужи за предизвестие за живи типове, застрашени от изгубване, които могат да се изправят пред сходни генетични провокации в идващите генерации. 

 

/nauka.offnews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР