Учени в САЩ установиха най-високите нива на затоплящия планетата въглероден

...
Учени в САЩ установиха най-високите нива на затоплящия планетата въглероден
Коментари Харесай

Най-високи нива на СО2 в атмосферата от над 3 млн. години

Учени в Съединени американски щати откриха най-високите равнища на затоплящия планетата въглероден диоксид (СО2) в атмосферата на Земята, откогато са почнали замерванията, провокирайки нова паника по отношение на неумолимото повишаване на излъчванията на газове с парников резултат, породени от активността на човечествот о, оповестява " Франс прес ".

Обсерваторията Мауна Лоа в Хавай, която наблюдава равнищата на СО2 в атмосферата от края на 1950-те години насам, е записала 415,26 частици на милион (ppm) предходната събота (11 май).

Също по този начин за първи път в историята обсерваторията е измерила дневна долна граница над 415 ppm.

Последният път, когато атмосферата на Земята е съдържала толкоз количество СО2, е бил преди повече от 3 млн. години , когато равнищата на международния океан са били няколко метра по-високи и елементи от Антарктида са били покрити с гори.

" Това демонстрира, че ние въобще не сме поели по пътя на опазването на климата . Количеството продължава да нараства и става все по-голямо година след година ", акцентира проф. Волфганг Лухт от Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам, допълвайки: " Това количество би трябвало да се стабилизира. "

Но надалеч от стабилизиране, равнищата на СО2 - един от трите парникови газа, които се създават при изгарянето на изкопаеми горива, - се повишават все по-бързо .

Проф. Ралф Кийлинг, шеф на Програмата за СО2 на Института по океанография " Скрипс ", акцентира, че наклонността евентуално ще продължи и през 2019 година, която евентуално ще бъде година на климатичното събитие Ел Ниньо, при което температурите се повишават поради по-топлите океански течения.

" Средният ритъм на напредък остава доста висок . Увеличението от предходната година евентуално ще бъде към три частици на милион, до момента в който междинната стойност през последните години е 2,5 ppm ", изяснява проф. Кийлинг, добавяйки: " Вероятно виждаме резултата от меките условия на Ел Ниньо, в допълнение към продължаващото потребление на изкопаеми горива. "

Парижкото съглашение от 2015 година приканва човечеството да поддържа повишението на температурата на Земята на нива, " много под " 2 градуса по Целзий спрямо равнищата от прединдустриалната ера, и да я ограничи до 1,5 градуса, в случай че е допустимо.

Последните четири години бяха четирите най-топли в историята и макар Парижкото съглашение и повишението на публичната информираност за казуса, човечеството продължава да усъвършенства личните си върхове във връзка с излъчванията, година след година .

Средната температура на повърхността на Земята към този момент се е повишила с 1 градус от прединдустриалните времена насам поради създадените от активността на хората парникови излъчвания, сигнализира Междуправителствената експертна група по климатичните промени към Организация на обединените нации (IPCC), в която влизат хиляди най-авторитетни международни учени климатолози.

" Цялата човешка история е била в по-студен климат, в сравнение с в този момент ", акцентира проф. Лухт и продължава: " Всеки път, когато работи мотор, ние отделяме СО2 и той би трябвало да отиде някъде. Той не изчезва по чудодеен метод, той остава в атмосферата . Въпреки Парижкото съглашение, макар всички речи и митинги, ние не виждаме към момента, че подхващаме нужните дейности. "

Въпреки че има разлики по отношение на това, какво биха представлявали " безвредни " равнища на CO2 в атмосферата, налице е необятен консенсус, че 350 ppm - равнище, надхвърлено в края на 1980-те години - ще предотврати неудържимо световно стопляне .

Прагът от 415 ppm за първи път беше надхвърлен по-рано този месец и към този момент се е повишил в допълнение.

" Достатъчно съм възрастен, с цел да си припомням, когато прекосяването на 400 ppm беше доста обезпокоително събитие ", уточни доктор Гернот Вагнер, теоретичен помощник в Харвардския университет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР