Учени успяха да докажат, че левичарите виждат света по различен

...
Учени успяха да докажат, че левичарите виждат света по различен
Коментари Харесай

Левичарите виждат света различен

Учени съумяха да потвърдят, че левичарите виждат света по друг метод от тези, които употребяват интензивно дясната си ръка. Те употребяват разнообразни полукълба на мозъка си, когато гледат нещо, осмисмят нещо или си показват нещо.

Отдавна е известно, че взависимост от това коя ръка е дейната при човек, той схваща по друг метод езика и се ориентира в пространството.

Специалисти от университета в Бирмингам разкрили, че хората, които са десняци, употребяват дясното полукълбо на мозъка си за разглеждане на изображения.

Но когато стане въпрос за съсредоточаване на вниманието върху дребни елементи от изображението, те употребяват лявото полукълбо на мозъка си. При левичарите всичко е назад.

 Левичарите виждат света друг

В проучването експертите употребявали технологията транскраниална магнитна стимулация, която за момент преустановявава интензивността на мозъка.

Експертите употребявали стимулацията както върху дясната, по този начин и върху лявата теменна задница на основния мозък, до момента в който участниците в опита се концентрирали върху елементи от изображение.

Действието на стимулацията върху лявото полукълбо на десняците затруднявало възприемането им на елементи, а същият проблем имали левичарите, когато се въздействало върху дясното им полукълбо.

„ Не единствено езиковите ни благоприятни условия зависят от дейната ни ръка, само че и методът, по който виждаме света ”, твърди професор Глин Хамфрис, началник на изследването.

Според него получените резултати са удостоверение, че уврежданията в мозъка оказват друго въздействие върху левичарите и десняците във връзка с осмисляне на дребнит елементи.

Възможно е навиците за четене, в процеса на което се изисква осмисляне и съотнасяне на доста дребни елементи, също се развиват по друг метод у другите хора взависимост от дейната им ръка.

Според експертите 95 % от десняците езиковият център се намира в лявото полукълбо на мозъка, а при 70 % от левичарите се намира в дясното.

Останалите употребяват и двете си полукълба. Освен това левичарите са доста по-податливи на разнообразни проблеми като алергия, меланхолия, наркомания, епилепсия, шизофрения и нарушавания на съня.

Левичарите имат по-зле развити пространствени привички, по тази причина те по-често получават контузии. Изследването съумяло да опровергае откритото като доктрина мнение, че левичарите по-често умират прибързано.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР