Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, съобщи електронното издание

...
Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, съобщи електронното издание
Коментари Харесай

Учени са открили нова суперхрана, вижте коя е тя

Учени настояват, че са разкрили нова суперхрана, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че  плодовете на храста морски зърнастец, прочут и като облепиха, е богат източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.

Проучването, осъществено под управлението на проф. Ферейдун Шахиди, демонстрира неповторимия хранителен профил на плодовете на облепихата, отглеждани в Канада.

Това е растение, което се среща по крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените региони на Централна Азия. Плодовете и листата му се употребяват необятно поради питателните, фармацевтичните и функционалните им свойства - маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли.

Резултатите от изследването акцентират съществуването на основни полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има евентуални изгоди за здравето, вариращи от сърдечносъдова отбрана до противовъзпалителни свойства. 

Според откривателите географските фактори оказват въздействие върху полифенолния профил на плодовете на облепихата, като учените разпознават няколко обособени съединения с нараснала биоактивност, които се съдържат единствено в сорта облепиха, отглеждан в Нюфаундленд.

Освен това екстрактите от облепиха показват антидиабетен и антизатлъстяващ капацитет. Според откривателите това проправя пътя за по-нататъшно проучване на техните механизми и евентуални лечебни приложения.

Резултатите от това изследване проправят пътя за потребление на плодовете на облепихата като скъп източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.

Тъй като ползата на потребителите към функционалните храни и диетолозите продължава да пораства, това растение се показва като устойчива и укрепваща здравето опция.

Данните от изследването са оповестени в Journal of the Science of Food and Agriculture.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР