Учени споделиха, че графенът може да стане идеалния полупроводник, ако

...
Учени споделиха, че графенът може да стане идеалния полупроводник, ако
Коментари Харесай

Графенът е идеален за полупроводници

Учени споделиха, че графенът може да стане идеалния полупроводник, в случай че се свърже с към различен двуизмерен материал, състоящ се от волфрам, О2 и селен. Благодарение на това ще бъде допустимо да се създава транспарантна електроника въз основата на графен, надяват се учените, а детайлности за тяхната разработка са оповестени в научното списание Nature Electronics.

Ние не просто превърнахме графена в полупроводников материал, само че и открихме нов метод да управляваме свойствата му, като едвам в този момент пристъпване към проучване на всички благоприятни условия, споделя проф. Джеймс Хоун от Колумбийския университет.
 Нобелов лауреат сътвори унищожаващо ковид покритие Нобелов лауреат сътвори унищожаващо ковид покритие
Нобеловият лауреат Константин Новоселов и сътрудниците му от Технологичния институт в Щафхаузен (SIT, Швейцария) сътвориха покритие на осно...

Графенът е вариация на въглерода, чийто материал е с дебелина от един атом. Структурата на химическите връзки, които свързват атомите на графена, наподобяват пчелни кафези. За приемането и изследването на първите мостри на графена през 2010 година е присъдена Нобелова премия за физика на Константин Новосьолов и Андре Гейм.

По-нататъшните опити посочили, че измежду свойствата на графена има и някои не изключително потребни, които пречат на практическото му приложение: мъчно е, да вземем за пример, графенът да се трансформира в пълностоен полупроводник поради неналичието на така наречен лентова пролука.

Според Хоун, учените от дълго време се пробват да преодолеят тази спънка благодарение на разнообразни примеси, които биха могли да трансфорат графена в полупроводник, само че нормално примесите не се разпределят отмерено по двуизмерни материали. Това е повода графенът да не може да се употребява за производството на комплицирана електроника, без за това да са нужни високи разноски.

Американските учени откриха, че този проблем може да бъде преодолян, в случай че листът графен се съедини с други двуизмерни материали, състоящи се от атоми волфрам, селен и О2. В резултат на тяхното взаимоотношение електрическите свойства на графена се променят и вътре в него се появяват позитивно заредени „ линии ”, присъщи за полупроводниковите материали.
 Автомобилни колоси: Недостигът на чипове може да продължи и през 2023 година Автомобилни колоси: Недостигът на чипове може да продължи и през 2023 година
Водещите американски автомобилни производители Ford Motor и General Motors считат, че дефицитът на чипове може да продължи и през 2023...

Опитите посочили, че тези области с позитивен заряд се разпределят идеално по графена, а също така техните свойства и количество може да се ръководят, като се трансформира дистанцията сред листата на двуизмерните материали. Благодарение на това, сходен материал може да се употребява за производството на гъвкава електроника и за решаването на други задания.

Учените откриха също, че сходен смесен графен става по-пропусклив за инфрачервените лъчи и забележимата светлина. Благодарение на това може да се употребява за производството на разнообразни съставни елементи оптични системи за връзка и светлинни компютри, обобщиха учените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР