Учени съобщиха, че за първи път са използвали лазерен лъч

...
Учени съобщиха, че за първи път са използвали лазерен лъч
Коментари Харесай

Учени успяха да отклонят мълния с помощта на лазер

Учени оповестиха, че за първи път са употребявали лазерен лъч за пренасочване на гръмотевица , надявайки се, че техниката ще помогне за предотвратяване от смъртоносни мълнии.

Мълниите удрят сред 40 и 120 пъти в секунда по целия свят, като всяка година убиват повече от 4000 души и предизвикват вреди за милиарди долари.

И въпреки всичко главната отбрана против тези мълнии към момента е скромният гръмоотвод , който за първи път е основан от американския полиглот Бенджамин Франклин през 1749 година

Екип от учени от шест проучвателен института работи от години, с цел да употребява същата концепция, само че да размени елементарния железен кол с доста по-усъвършенстван и акуратен лазер.

В проучване, оповестено в списание Nature Photonics, те разказват потреблението на лазерен лъч - изстрелян от върха на швейцарска планина - за пренасочване на гръмотевица на повече от 50 метра.

" Искахме да създадем първата проява, че лазерът може да окаже въздействие върху гръмотевица ", сподели Орелиен Хуар, физик в лабораторията по приложна оптика на института ENSTA в Париж и водещ създател на проучването.

Мълнията е разряд на статично електричество, който се натрупва в буреносни облаци или сред облаците и земята. Лазерният лъч основава плазма, в която заредени йони и електрони нагряват въздуха. Въздухът става " отчасти проводим и затова желан път за мълнията ", сподели Хуард.

Когато през 2004 година учените ревизират тази доктрина в Ню Мексико, лазерът им не улавя мълниите. Този лазер се провалил, тъй като не излъчвал задоволително импулси в секунда за мълниите, които се зараждат за милисекунди, сподели Хуард. Той добави, че е било мъчно да се " планува къде ще падне мълнията ".

При последния опит учените не оставят съвсем нищо на случайността. Те пренесли лазер с размерите на автомобил, който може да изстрелва до хиляда светлинни импулса в секунда, на 2500-метровия връх на планината Сантис в Североизточна Швейцария. На върха се намира информационна кула, която е поразявана от мълнии към 100 пъти годишно. След две години създаване на мощния лазер, преместването му на части благодарение на въжен превоз лишава няколко седмици. Накрая хеликоптер трябвало да смъкна огромните контейнери, в които се обитава телескопът. Телескопът концентрира лазерния лъч до оптималната активност в точка на към 150 метра във въздуха - тъкмо над върха на 124-метровата кула. Диаметърът на лъча първоначално е 20 сантиметра, а на върха се стеснява до няколко сантиметра.

По време на стихия през лятото на 2021 година учените съумяват да снимат по какъв начин техният лъч ръководи гръмотевица на разстояние към 50 метра. Три други удара също са били направлявани, демонстрират интерферометричните измервания.

На доктрина тази техника може да се употребява освен за отбиване на мълниите, само че и за тяхното предизвикателство. Това би могло да разреши на учените да пазят по-добре стратегически обекти, като летища или площадки за изстрелване на ракети. На процедура това би изисквало висока проводимост на плазмата на лазера, която учените към момента не считат, че са овладели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР