Учени са създали тъмночервено червило, използвайки екстракт от червена боровинка.

...
Учени са създали тъмночервено червило, използвайки екстракт от червена боровинка.
Коментари Харесай

Създадоха антимикробно червило с екстракт от червена боровинка

Учени са основали тъмночервено червило, употребявайки дестилат от алена боровинка. Новият козметичен артикул има антибактериални свойства и е безвреден за шерване с други хора, написа изданието Applied Materials & Interfaces на Американското сдружение на химиците.  

Червило се употребява още от времето на Древен Египет. В древността разкрасителният артикул е приготвян от естествени масла и оцветяващи пигменти, само че с развиването на химическата индустрия съставените елементи стават синтетични. През последните години се възроди ползата към естествените съставки, като да вземем за пример пигмент от драконов плод, който оказва помощ за основаването на ярки цветове и в същото време попречва развиването на микроорганизми.

Анхел Серано-Арока от Католическия университет във Валенсия и сътрудниците му вземат решение да употребяват дестилат от алена боровинка, с цел да основат тъмночервено червило с антимикробни свойства. Авторите смесват екстракта с кремообразна основа за червило, която съдържа масло от ший (карите), витамин Е, провитамин В5, масло от бабасу и масло от авокадо. 

Специалистите са създали опити, в които сместа е добавена към култури, съдържащи разнообразни вируси, бактерии и тип гъбички, написа Българска телеграфна агенция. И двата вида вируси са били изцяло унижощени в границите на една минута след контакт с крема с дестилат от алена боровинка. Резистентните към медикаменти бактерии и гъбичка значително са били премахнати до пет часа след използването на сместа. Изследователите допускат, че новата формула на червилото може да обезпечи отбрана против разнообразни патогени, което прави по-безопасно шерването му с други хора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР