Учени са открили нов орган: набор от слюнчени жлези, разположени

...
Учени са открили нов орган: набор от слюнчени жлези, разположени
Коментари Харесай

Учени откриха нов орган в човешкото гърло

Учени са разкрили нов орган: набор от слюнчени жлези, ситуирани надълбоко в горната част на гърлото. Счита се, че тази област на носоглътката – зад носа – не съдържа нищо друго с изключение на микроскопични, дифузни, слюнчени жлези; само че новооткритият комплект е с дължина приблизително към 3,9 сантиметра. Поради местоположението им върху парче хрущял, наречено torus tubarius, откривателите на тези нови жлези са ги нарекли тубариалните слюнчени жлези. Вероятно жлезите смазват и овлажняват горната част на гърлото зад носа и устата, пишат откривателите в списанието Radiotherapy and Oncology.

Откритието е станало инцидентно. Изследователи от Холандския институт за рак употребяват композиция от CT сканиране и позитронно-емисионна томография (PET), наречена PSMA PET-CT, с цел да изследват рака на простатата. При сканирането с PSMA PET-CT лекарите инжектират радиоактивен „ трасиращ сътрудник “ в пациента. Този знак се свързва добре с протеина PSMA, който е нараснал в раковите кафези на простатата. Клиничните изследвания са открили, че PSMA PET-CT сканирането е по-добро от стандартните облици при разкриване на метастазиран рак на простатата.

PSMA PET-CT сканирането също е доста положително за разкриване на тъкани на слюнчените жлези, които също са с високо наличие на PSMA. Досега имаше три известни слюнчени жлези при хората: една под езика, една под челюстта и една в задната част на челюстта, зад бузата. Отвъд тях, може би хиляда микроскопични слюнчени жлези са разпръснати из лигавицата на гърлото и устата, споделя съавторът на проучването от Холандския радиационен онкологичен институт Вутер Фогел.

„ И по този начин, представете си нашата изненада, когато намерихме тези слюнчени жлези “, споделя Фогел.

За да потвърдят откритието, Фогел и сътрудниците му са снимали 100 пациенти (99 от тях мъже заради фокуса върху рака на простатата) и са открили, че всички те имат новооткритите жлези. Те също по този начин са дисектирали този район на назофаринкса от два натрупа от стратегия за даряване на човешко тяло и са открили, че новооткритият район се състои от тъкан на лигавичните жлези и канали, оттичащи се в назофаринкса.

Откритието може да бъде значимо за лекуването на рак. Лекарите, употребяващи излъчване на главата и шията за лекуване на рак, се пробват да избегнат облъчването на слюнчените жлези, споделя Фогел, тъй като увреждането на тези жлези може да повлияе на качеството на живот.

„ Пациентите могат да имат проблеми с храненето, преглъщането или говоренето, което може да бъде същинско задължение “, споделя той.

Но защото никой не е знаел за тубариалните слюнчени жлези, никой не се е опитвал да избегне радиацията в този район. Изследователите проучили записи от повече от 700 пациенти с рак, лекувани в Университетския медицински център Гронинген, и открили, че колкото повече излъчване са получили пациентите в региона на незнайните жлези, толкоз повече странични резултати се оповестяват при тяхното лекуване. По този метод новото изобретение може да докара до по-малко странични резултати при пациенти с рак.

„ Следващата ни стъпка е да разберем по какъв начин най-добре можем да пощадим тези нови жлези и при кои пациенти “, споделя Фогел. „ Ако успеем да създадем това, пациентите могат да получат по-малко странични резултати, което ще бъде от изгода за цялостното им качество на живот след лекуването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР