Учени са открили химически уникална отрова в малка тропическа рибка.

...
Учени са открили химически уникална отрова в малка тропическа рибка.
Коментари Харесай

Тропическа рибка инжектира нападателите си с дрога

Учени са разкрили химически неповторима отрова в дребна тропическа рибка. За разлика от другите отровни създания, тя не употребява отровата с цел да хваща плячка, а я употребява, с цел да избяга на нападателите си, като ги опиянява наркотично.

Тъй като са дребни, рибките са под непрекъсната офанзива от всеки див звяр, който може да ги погълне цели. Но в случай че бъдат погълнати, те могат да забият своите огромни зъби в него, с цел да провиснал челюстта му и да изплуват на открито ненаранени.

Никой до момента обаче не беше сигурен по какъв начин тъкмо работи отровата.  По принцип отровните риби, към 2500 типа в света, предизвикват парализираща болежка, която може да ви остави в мъка в продължение на дни и даже да ви убие. Но отровата на дребната рибка Meiacanthus atrodorsalis не прави нищо сходно. Тя съдържа опиоидни хормони, които ние класифицираме като болкоуспокояващи.

“Отровата й е химически неповторима. Рибата инжектира отровата посредством захапване в хищника, като тя съдържа опиоидни пептиди, които работят като хероин или морфин и успокояват болката вместо да я провокират, ” изяснява Брайън Фрай от университета Куинсленд в Австралия. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР