Учени са идентифицирали четири гена, благодарение на които човешкият живот

...
Учени са идентифицирали четири гена, благодарение на които човешкият живот
Коментари Харесай

Четири гена, които отговарят за дълголетието, са открили учените

Учени са разпознали четири гена, с помощта на които човешкият живот може да бъде продължен доста. Анализиран е геномът на няколко души на над 90-годишна възраст, а откритията ще оказват помощ за лекуването на болести, свързани със стареенето, както и на удължаването на живота ни като цяло.

Изследователите от дълго време се интересуват за какво някои хора живеят повече в сравнение с „ би трябвало “. Предишни проучвания на еднояйчни близнаци са посочили, че и генетичните заложби играят роля, тъй като близнаците нормално умират съвсем на една и съща възраст.

Новооткритите гени са CDKN2B, който контролира цикъла на живот на клетките; SH2B3, за който е потвърдено, че усилва живота на плодните мушици; ABO, който дефинира кръвната група; и един от HLA гените, които дават отговор за разпознаването на клетките от имунната система.

Стюарт Ким (Stuart Kim) от Станфордския университет и сътрудниците му анализирали гените на 800 души на възраст над 100 години и 5000 души над 90 годишна възраст. При всички хора били открити вариации на тези гени и в този момент учените считат, че тъкмо те са нужни, с цел да може човек да живее най-малко един век.

Предишни проучвания са посочили, че дългият живот се дължи повече на гени, които дават отговор за по-доброто стареене, в сравнение с неналичието на гени, които провокират заболявания. Но тези проучвания са били в доста по-малък мащаб и може би „ не са изолирали сигнала от шума “.

Въпреки забележителните открития, Ким и сътрудниците му считат, че има още за научаване. „ Данните се натрупат необикновено бързо и метода, по който ги проучваме се усъвършенства непрекъснато. Убеден съм, че даже до момента в който сме живи, ще бъдат направени изключителни открития, които ще трансформират метода, по който гледаме на продължителността на живота “, добавя Ким.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. PLOS Genetics.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР