Учени разработватсвоеобразни „молекули самоубийци“, които могат да индуцират процеси на

...
Учени разработватсвоеобразни „молекули самоубийци“, които могат да индуцират процеси на
Коментари Харесай

Молекули самоубийци помагат при лечение на рак


Учени създават

самобитни „ молекули самоубийци “, които могат да индуцират процеси на саморазрушение у клетките в туморните формирания и да оказват помощ за сполучливото лекуване на рак .

Научният екип от Масачузетския софтуерен университет е доусъвършенствал къси двойноверижни РНК-вериги, употребявани до неотдавна като средство за изкуствено угнетяване интензивността на избрани гени . Тези РНК-вериги са сходни с естествени нуклеотидни

последователности
, откривани в редица човешки гени.

За тези последователности се допуска, че са еволюционно заложени като натурален механизъм за отбрана на организма от процеси, водещи до превръщането на здрави кафези в ракови. На база на тези генетични поредност учените са създали РНК - молекули , които отключват прикрит клетъчен механизъм, водещ до самаразрушаване

на клетката.

Приложени към раковите кафези в туморни формирания, тези молекули освен потискат интензивността на някои техни гени, само че може да доведат и до цялостното саморазрушаване на тези ракови кафези . Счита се, че създадените РНК-молекули самоубийци може да се употребяват като основа за създаване на способи за дейно лекуване на рак в разнообразни форми.

Свързани публикации.. Персонализиран ДНК разбор дава по-прецизна диагностика и лекуване на рак 0 Все по-достъпно лекуване на рака 0 Писалка открива рак за 10 секунди 0

Механизмът на деяние на молекулите самоубиици е елементарен, само че извънредно сполучлив. Навлизайки в раковите кафези, те откриват, свързват и обезвреждат генетични последователности, които кодират витално значими за съществуването на раковите кафези белтъци. Губейки кодовете, нужни за синтезата на тези белтъци, раковите кафези бързо умират и по-важното – не съумяват да се мултиплицират .

Проведените клинични изпитвания демонстрират, че внасянето на молекулите самоубийци в ракови кафези чрез нанотехнологии е токсично за тези кафези, само че не и за организма като цало. За момента учените не са разкрили ракови формирания, които да са способни да се приспособяват към действието на молекулите или да развият устойчивост към тях.

Налице е обаче друга специфичност, която за момента е съществена спънка пред сполучливото използване на молекулите самоубийци като допълващо средство при лекуване на рак. Тази специфичност е обвързвана с изключителното многообразие на раковите кафези и многото механизми, с които те разполагат, с цел да подсигурят съществуването си.

Сигурното лекуване на рак изисква използване на средства, сложно обезвреждащи тези механизми. Проучванията за разширение успеваемостта на молекулите самоубийци в това отношение към момента не престават.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР