Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване, което

...
Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване, което
Коментари Харесай

Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване

Учени предвиждат завършек на ХИВ епидемията след удивително изследване, което демонстрира, че мъжете с изцяло подтисната от антиретровирусни медикаменти зараза към този момент не могат да заразят сътрудниците си, написа Guardian.

Успехът на лекарството значи, че в случай че всички хора с ХИВ се лекуват и вирусът у тях бъде угнетен, в света повече няма да има следващи инфекции.

Сред съвсем 1 000 мъжки двойки в Европа, при които единият сътрудник е болен от СПИН и той получава нужното лекуване, инфекцията изцяло стопира да се предава на другия сътрудник по време на секс без презерватив. По време на 8-годишното изследване въпреки всичко са се заразили 15 мъже, които не са били ХИВ положителни. ДНК проби обаче посочили, че същите са се заразили от хора, които не са били на лекуване.

Проф. Алисън Роджърс от Лондонския академични лицей, която е съръководител на отчета, дефинира откритието като брилянтно.
" Нашите открития са безапелационни доказателства за това, че при хомосексуалните мъже рискът от предаване на ХИВ с потискаща антиретровирусна терапия е на процедура нулев ", споделя Роджърс.

По думите ѝ предизвикването в този момент е да се засилят напъните върху по-широкото разпространяване на това мощно обръщение, тъй че да се подсигурява, че всички ХИВ положителни хора да имат достъп до тестване, лекуване, поддръжка.

Според данните в изследването през 2017 година съвсем 40 милиона души по света живеят с ХИВ. От тях 21.7 милиона души са на антиретровирусно лекуване.
Около 101 600 души във Англия живеят с ХИВ, а от тях към 7 800 души са недиагностицирани и не знаят че са ХИВ-позитивни.

" Не е постоянно елементарно хората да се тестват за ХИВ или да намерят достъп до лекуване. В допълнение - страхът, стигмата, хомофобията и други обществени сили не престават да компрометират ХИВ лекуването ", споделя от своя страна Майрън Коен от Института за световно здраве и инфекциозни болести в Северна Каролина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР