Учени пресъздадоха аромат на повече от 2 хиляди години, с

...
Учени пресъздадоха аромат на повече от 2 хиляди години, с
Коментари Харесай

Учени пресъздадоха аромата на Клеопатра

Учени пресъздадоха мирис на повече от 2 хиляди години, с който се обливала Клеопатра – Кралицата на Нил. Легендата гласи, че тя толкоз обичала да се парфюмира, че Марк Антоний можел от благи да усети когато корабите й се завръщат от корабоплаване.

Професор Робърт Литман и доктор Джей Силвърстейн работят сега в античния град Тимус, който в миналото е бил римо-елинистичен център и е носил името Тел Тимай. Там те разкрили няколко пещери, в които намерили оборудване за дестилиране на парфюми и ароматни масла. На мястото имало и сребърни монети и златни бижута, което ги насочва на мисълта, че евентуално са разкрили най-древния „ магазин “ за парфюми.

Двата най-популярни парфюма по времето на митичната владетелка носили имената Мендесиан и Метопиан, чиято съществена съставна част била смола от смирна. При разкопките са открити огромно количество глинени амфори и стъкленици, които били употребявани за парфюмни шишенца по време на римското ръководство на Египет и преди този момент.

Двамата археолози отнесли съдовете с благоухайните течности, които разкрили при парфюмни специалисти, които в този момент разчитат съставките. Според тях по време на ръководството на Клеопатра сред 51 – 30 година пр.н.е. за производството на парфюми се употребило и зехтин, кардамон и канела. От тях и смирновото масло се получавала ароматна консистенция, която има мощен и лют аромат.
Интересното в тази ситуация е, че античните парфюми имали били доста по-силни и издържали по-дълго от сегашните аромати
Мендсесиан има доста прелестен гальовен, само че мощен мирис, до момента в който Метопиан е с по-мускусов и тежък свършек.

Базирайки се на антични гръцки текстове за усетите на Клеопатра, тя евентуално е била почитателка на първия парфюм. Красивата владетелка имала и други известни трикове, с които поддържала своята прелест – добре знае се, че се е къпела във вана с козе мляко за красива кожа. Против бръчки пък употребила върху лицето си крокодилски екстременти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР