Учени представиха прототип на горивна клетка, която чрез свързване с

...
Учени представиха прототип на горивна клетка, която чрез свързване с
Коментари Харесай

Представиха автономен имплант за лечението на диабет от първи тип

Учени показаха първообраз на горивна клетка, която посредством свързване с бета-клетките може независимо да контролира равнищата на кръвната захар. Днес тази работа се прави от инсулинови помпи, само че те зависят от външното зареждане и са прикрепени към тялото извън, което не разрешава да се не помни за заболяването. Новата технология има капацитета да усъвършенства живота освен на диабетиците, само че и на пациентите със сърдечни болести, които употребяват пейсмейкър.

При захарния диабет от първи вид организмът стопира да създава инсулин, тъй че на пациентите се постанова през целия си живот да го получават от външни източници. Инсулиновите помпи, които автоматизирано контролират равнищата на кръвната захар, улесняват доста живота на диабетиците, само че към момента изискват наблюдаване от страна на пациента заради външния източник на зареждане и заради други нюанси. За да решат този проблем, учени от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих са създали изцяло самостоятелно решение: имплантируема горивна клетка.

Имплантът се вкарва подкожно в тялото и се зарежда с остатъците от глюкоза. Генерирането на сила се реализира от алгинатното покритие, което дава опция за попиване и прекосяване на глюкозата. За самостоятелното контролиране на кръвната захар горивната клетка е комбинирана с изкуствени бета-клетки от панкреаса.

Когато равнището на глюкозата в кръвта се увеличи, всички детайли на механизма се задействат и се задейства производството на инсулин. Когато се доближат оптималните равнища, производството на електричество и инсулин се приключва.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР