Учени откриха дърво на 2624 години в блато в Северна

...
Учени откриха дърво на 2624 години в блато в Северна
Коментари Харесай

Дърво на 2624 години беше открито в САЩ

Учени откриха дърво на 2624 години в тресавище в Северна Каролина, заяви Лайв сайънс.

Голият кипарис е едно от най-старите дървета в света, което не е клонинг. Клониралите се дървета - огромни колонии генетично идентични растения, пораснали от един предходник, могат да живеят десетки хиляди години.

Учените са открили възрастта на античния кипарис, изследвайки дървесни пръстени, с цел да сформират картина на историята на климата в източните американски щати. Освен че демонстрират възрастта на дървото, те разкриват какъв брой мокър или изсъхнал е бил даден интервал.

От предходни проучвания експертите знаят, че в тресавище по река Блек ривър се намира една от най-старите дървесни групи в Съединени американски щати, в която са разпознати дървета на възраст сред 1000 и 1650 години.

Изследването демонстрира, че голите кипариси са едни от най-дълголетните дървета. В същото тресавище е намерено и дърво на 2088 година Вероятно има и други, тъй като експертите са взели проби от стотина дървета при хиляди в региона.

По-стари от американския гол кипарис са единствено обособена западна хвойна, гигантска секвоя, кипарисова фицроя и осилест бор. Най-старото известно дърво е точно осилест бор в Уайт маунтинс (Белите планини) в Калифорния. То е на 5066 години. Само фицроята е в Чили, а останалите рекордьори са в Съединени американски щати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР