Учени откриха, че заредените частици пътуват по-бързо от светлината през

...
Учени откриха, че заредените частици пътуват по-бързо от светлината през
Коментари Харесай

По-бързи от светлината частици излъчват супер ярко гама лъчение около пулсарите

Учени откриха, че заредените частици пътуват по-бързо от светлината през квантовия вакуум на пространството, което обкръжава пулсарите.

Тъй като тези електрони и протони летят с пулсарите, те основават ултра-ярките гама-лъчи, предавани от бързо въртящите се неутронни звезди, разкрива ново проучване.

Тези гама-лъчи, наречени „ излъчвания Черенков “, също се намират и в мощните ускорители на частици на Земята, като Големия адронен ускорител покрай Женева, Швейцария. Тези лъчи също са източник на синкаво-бяло зарево във водите на нуклеарните реактори.

Но до момента никой не смяташе, че излъчванията на пулсарите се състоят от „ излъчвания Черенков “.

Това частично се дължи на известната доктрина на относителността на Алберт Айнщайн, съгласно която нищо не може да пътува по-бързо от светлината във вакуум. Поради тези изказвания учените преди този момент считали, че „ излъчванията на Черенков “ не могат да се случат в квантовия вакуум на пространството към пулсарите. Това е област лишена от материя, само че в това време е дом на призрачни квантови частици, които се появяват и изчезват.

Това значи ли, че новото проучване опровергава теорията на Айнщайн?

„ Това въобще не е по този начин “, споделя съавторът на проучването Дино Ярошински, професор по физика в Университета Стратклайд в Шотландия.

„ Пулсарите основават смазващо мощни електромагнитни полета в квантовия вакуум обграждащ звездите. Тези полета деформират или поляризират вакуума, като всъщност основават бързи експлоадирания, които забавят светлинните частици “, изяснява Ярошински.

Междувременно заредени частици, като протони и електрони, минават през тези полета, надминавайки светлината.

Когато заредените частици летят през това поле, те изместват електроните по пътя си и излъчват радиация, която се събира в електромагнитна вълна. Тази вълна, сходно на оптичната версия на звуковия взрив, е това, което виждаме като гама-светкавица, съгласно изказването на откривателите.

Екипът към момента не знае тъкмо какъв брой ярки са тези гама-лъчи, споделя Ярошински.

„ Това, което знаем е, че при верните условия, излъчването на Черенков във вакуум засенчва синхротронното излъчване “, прибавя той, като се базира на различен тип радиация, която се излъчва от пулсарите посредством заредени частици, движещи се по крива.

Новите открития биха могли да имат последствия надхвърлящи пулсарите, споделят учените.

„ Това е доста вълнуващо ново изобретение, тъй като може да даде отговори на съществени въпроси, като да вземем за пример какъв е произходът на гама-лъчите в центъра на галактиките? Откритието дава нови благоприятни условия за тестване на някои от най-фундаменталните теории на науката ”, декларира Ярошински в изказването си.

Изследователите оповестяват за своето изобретение на 25 април в списание Physical Review Letters.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР