Учени от Япония са разработили нов метод за бързо и

...
Учени от Япония са разработили нов метод за бързо и
Коментари Харесай

Японци направиха мощен пробив в засичането на ковид

Учени от Япония са създали нов способ за бързо и надеждно определяне на новия ковид въз основа на антитела и без кръвна проба, заяви електронното издание "МедикълЕкспрес ".

Неефективното идентифициране на инфектираните с новия ковид по света ограничи дейностите за секване на пандемията от Ковид-19, като огромният брой безсимптомни инфекции утежни още повече обстановката.

Доминиращият способ за определяне на болестта бе посредством проби от носа и гърлото. Прилагането на този способ обаче лишава 4-6 часа, коства скъпо и изисква профилирана инсталация и медицински личен състав, което е проблем, изключително в по-бедните страни.

Алтернативният способ е идентифициране на новия ковид посредством засичането на характерни антитела за SARS-CoV-2. Тестовите ленти със златни наночастици към този момент са необятно публикувани в доста страни. Те дават надеждни резултати в границите на 10-20 минути, само че изискват кръвна проба.

Макар и елементарно, вземането на кръв за този тест е мъчителна процедура, която усилва риска от заразяване, а отпадъчните материали са евентуален източник на биозарази.

За да разработим минимум инвазивен метод за тестване, който ще избегне тези ограничавания, проучихме опцията за взимане на проби и проучване на извънклетъчната течност в епидермиса и дермиса, изясни ръководителката на проучването Леилеи Бао от Института за индустриални проучвания на Токийския университет.

Нивото на антителата в тази течност са 15-25 на 100 от това в кръвта, само че все пак са налични и могат да се употребяват за засичане на новия ковид, сподели още тя.

Екипът й е създал и биоразградими микроигли, с които се вземат пробите. Биосензор на основата на хартията засича равнището на антителата против SARS-CoV-2.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР