Учени от Виенския медицински университет и Австрийската федерална агенция по

...
Учени от Виенския медицински университет и Австрийската федерална агенция по
Коментари Харесай

Учени за пръв път откриха микропластмаса в човешки изпражнения

Учени от Виенския медицински университет и Австрийската федерална организация по околна среда за пръв път откриха дребни частици пластмаса в човешки изпражнения, съобщи ДПА.

В проучването им взели участие 8 доброволци от Австрия, Англия, Финландия, Италия, Холандия, Полша, Русия и Япония. Участниците трябвало да водят дневници, в които да разказват какво са консумирали през седмицата, и да дават проби от изпражненията си.

Всички участници консумирали храна, съхранявана в пластмасови опаковки, и пили течности от пластмасови бутилки. Нито един от тях не бил вегетарианец.

В изпражненията на всички участници била открита микропластмаса. "В нашата лаборатория можем да открием 9 типа пластмаса с размери от 50 до 500 микрометра ", съобщи Бетина Либман от Австрийската организация по околна среда.

Предишни проучвания с животни откриха съществуване на микропластмаса в храносмилателната система, както и в кръвта, лимфите и черния дроб.

Макар да има първични индикации, че увреждания на храносмилателната система могат да са свързани с употребявани при производството на пластмаса химикали или с дължащи се на частици пластмаса възпаления, са нужни спомагателни проучвания, предизвестиха учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР