Учени от университетите в Кембридж и Оксфорд установиха, че някои

...
Учени от университетите в Кембридж и Оксфорд установиха, че някои
Коментари Харесай

Учени се натъкнаха на древен колективен организъм

Учени от университетите в Кембридж и Оксфорд откриха, че някои от първите животни на Земята са били свързани между тях с влакна, които им разрешавали да обменят хранителни субстанции и да разменят сигнали, заяви Физ.орг., представен от Българска телеграфна агенция.

Мрежи от влакна били открити у 7 типа организми, известни като рангеоморфи - същества от едиакарския интервал, напомнящи клони или морски пера Pennatulacea. Вкаменелости от рангеоморфи били открити на 40 обекта на остров Нюфаундленд в Канада. Тези животни не се придвижвали и нямали усти, нито комплицирани органи.

Повечето влакна достигали дължина сред 2 и 40 сантиметра, а някои - 4 метра.

Учените допускат, че тези структури са били употребявани за клонално размножаване и са имали също други функционалности - осигурявали са резистентност против мощни океански течения и евентуално са били като античен аналог на коренова система, сплотяваща няколко дървета.

По мнението на учените, резултатите от проучването ще доведат до преразглеждане на предходни заключения по какъв начин тези организми са взаимодействали между тях и по какъв начин са се конкурирали за пространство и запаси на океанското дъно. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР