Учени от Университета в Сидни в екип с представители на

...
Учени от Университета в Сидни в екип с представители на
Коментари Харесай

Популярната хранителна добавка E171 e възможно да причинява рак

Учени от Университета в Сидни в екип с представители на разнообразни пациентски и потребителски организации, в ново проучване от тази година, са стигнали до извода, че известната хранителна добавка Е171 — титанов диоксид — може да провокира промени в микрофлората на дебелото черво, което способства за възникването на възпаления и рак на дебелото черво, оповестява New Atlas.
Титановият диоксид спомага за „ избелването " на храната или да направи главния цвят на продукта по-ярък. Основното приложение на TiO2 е в хранително-вкусовата индустрия, въпреки че се използва и в козметичния отрасъл. Тази субстанция се употребява при обработката на раци и рибни артикули, бял шоколад, дъвка, майонеза, брашно и други храни, които би трябвало да наподобяват бели. 
Учените от Сидни са опитали с титановия диоксид върху дебелото черво на мишки. Всъщност Е171 не трансформира изключително видовия състав на чревните бактерии напряко, само че оказва въздействие върху интензивността на избрани гени, които управляват положението на лигавицата. При това способства за образуването на бактериални филми, водещи до възпалителни и туморни болести.
Въпреки разкритията си, учените към този момент не приказват за директна връзка сред използването на Е171 и съответни патогенни процеси в човешкия организъм. Специалистите отбелязавт, че те не упорстват за възбраната на хранителната добавка, само че считат, че е належащо да се реализира по-добра регулация на питателните добавки, основани на наночастици и те да бъдат подложени на спомагателни проучвания.
Френски учени от дълго време изследват белия палач и възоснова на техни разкрития Франция от 2020 година публично не разрешава Е171. Допреди две години се считаше, че титановият диоксид е безусловно безопасен за човешкия организъм.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР