Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който

...
Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който
Коментари Харесай

Новозеландски учени откриха вирус, поразяващ раковите клетки

Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който може да се окаже лекарство за болните от рак, оповестява изданието Otago Daily Times.

Съобщава се, че вирусът нападна раковите кафези, без да визира здравите.

Изследователите са употребявали електронен микроскоп с висока резолюция, с цел да проследят действието на антираковия вирус върху туморните кафези.

Вирусът Seneca Valley (SVV) е един от главните научни планове на лабораторията, ръководена от университетския шеф на отдела за електронни микроскопски проучвания OMNI - Михнея Бостина, старши учител в департамента по микробиология и имунология.

Д-р Бостина се надява, че резултатите от последното проучване ще приближат учените до използването на вируса в клиничната процедура. Той изяснява особеното деяние на вируса SVV върху раковите кафези и върху сходни на тях протеини.

" Можем тъкмо да забележим по какъв начин вирусът влиза в раковите кафези и не допира останалите " - акцентира откривателят.

Наблюденията върху структурата му оказват помощ на научния екип да откри коя част от вируса е основна за свързването със съответния рецептор и коя не.

" Ако желаеме да създадем вируса по-ефикасен в битката с рака, можем да запазим непокътната тази част, която взаимодейства с раковите кафези и да модифицираме останалата част, с цел да може вирусът да избяга от офанзивите на имунната система ", разяснява доктор Бостина.

Съвместно с учени от Института за просвета и технологии на японския остров Окинава, екипът от Отаго употребява крио-електронен микроскоп, с цел да получи хиляди изображения на обвързвания с рецептора вирус, които да употребява с цел да " сглоби " облик с висока резолюция на структурата.

Рецепторът - протеин, наименуван ANTXR1, е открит в туморните кафези, а неговият братовчед ANTXR2 се появява единствено в здравите.

Вирусът не взаимодейства с протеина от здравите кафези, само че демонстрира мощен афинитет към ANTXR1. Способността на SVV да унищожава рака е потвърдена в клинични тествания, само че казусът е, че човешкият организъм създава имунитет против вируса в границите на няколко седмици.

Това постанова нуждата от неговото модифициране, с цел да се преодолее имунната отбрана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР