Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия установиха, че комбинацията

...
Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия установиха, че комбинацията
Коментари Харесай

Откриха просто средство за борба със стареенето

Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия откриха, че комбинацията от хидрохинони , съдържащи се в шоколада , чая , виното и кафето , и цинк предотвратява окислителния стрес и забавя стареенето , заяви уеб сайтът Физ.орг.

 
Било установено , че цинкът задейства съдържащите се в полифенолите хидрохинонови групи. В резултат стартира обезвреждането на супероксид, който съставлява кислороден йон с несдвоени електрони и принадлежи към радикалите. Супероксидът провокира обвързвания с увреждане на протеини, липиди и ДНК оксидативен стрес в клетката.
 В последна сметка стареенето е неразделна част от генетичната стратегия ThinkStock/Getty Images
Цинкът и полифенолите се свързват, образувайки металоорганично съединяване. То може да действа като ензима супероксид дисмутаза, способствуващ за дисмутация на супероксида в О2 и водороден пероксид.

 
В сходство с една от теориите точно натрупващите се в резултат на въздействието на свободните радикали клетъчни увреждания водят до стареене на организма.  Но с изключение на супероксида, значима роля в този развой играят също други радикали, в това число пероксиди и пероксинитрити.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР