Учени от университета на Айдахо установиха, че дъждовете на сатурновата

...
Учени от университета на Айдахо установиха, че дъждовете на сатурновата
Коментари Харесай

Астрономи идентифицираха тропическа буря на сатурновата луна Титан

Учени от университета на Айдахо откриха, че дъждовете на сатурновата луна Титан припомнят доста тези, които нормално се следят на Земята, оповестява уеб сайтът Спейс.

Заключенията им са въз основа на фотоси, изпратени от галактическия уред " Касини " една година преди навлизането му в атмосферата на Сатурн през 2017 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Специалистите означават, че метанови дъждове падат най-много на полюсите на Титан. Формирането и придвижването на дъждовете в атмосферата на най-голямата сатурнова луна обаче припомнят атмосферни феномени на Земята.

При това мащабите на атмосферните метанови фронтове поразяват въображението. Площта на надвисналия над Титан " метанов облак " е съпоставима с половината от общата повърхност на Големите езера в Северна Америка - към 120 000 кв.км.

Учените считат, че въз основа на получените данни може да бъде основан " междинен " модел на образуването на климата на всяка планета в Слънчевата система и че това може да е от изгода при бъдеща колонизация на небесни тела от земен вид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР