Учени от университета Флиндърс“ установиха, че късогледите хора имат по-лош

...
Учени от университета Флиндърс“ установиха, че късогледите хора имат по-лош
Коментари Харесай

Ето защо късогледите имат по-лош сън

Учени от университета „ Флиндърс “ откриха, че късогледите хора имат по-лош сън от тези с обикновено зрение, защото техните циркадни ритми са забавени, а равнищата им на мелатонин са по-ниски, предава Daily Mail.

В най-общи линии мелатонинът е хормонът, виновен за съня през нощта. Той се секретира от епифизната жлеза. Тя е с размера на грах и се намира тъкмо над междинната част от мозъка. По време на деня епифизната жлеза не е дейна, само че когато слънцето залезе и настъпи мрачевина, жлезата се задейства. Тогава се създава мелатонин, който навлиза в кръвта. Обикновено това се случва към 9 вечерта. В резултат на този развой равнищата на хормона се повишават и функционалностите на човек понижават, а на него му се доспива. Сънят наподобява все по-примамлив. За страдание, всичко това е нарушено при хората с по-ниски равнища на мелатонин.

Учените изследват циркадните ритми, свързани с биологичния часовник на индивида, и равнищата на мелатонин при студенти доброволци на междинна възраст от 20 години. Някои от тях били с късогледство, а други с обикновено зрение.

" Тези открития дават значими доказателства, съгласно които оптимално положителният сън и циркадните ритми са основни освен за общото здравословно положение, само че и за положителното зрение - казва Ранджай Чакраборти, началник на изследването. На базата на тези свои открития откривателите предлагат да бъдат преразгледани навиците на сън на децата и излагането им на разнообразни електронни екрани. По този метод рискът от насърчаване на миопия ще бъде редуциран до най-малко.

" Адекватният сън е основен за ученето, паметта, поддържането на вниманието, университетските резултати и цялостното богатство на децата в ранните им стадии на развиване - изяснява доктор Чакраборти. - Множество цифрови устройства излъчват синя светлина, която потиска производството на мелатоним и забавя циркадните ритми на децата през нощта. В резултат на това сънят е по-кратък и по-лош. Важно е да ограничим излагането на децата на цифрови устройства, изключително през нощта, в случай че желаеме да имат по-добър сън и по-здраво зрение. "

Екипът се надява, че откритието им ще спомогне за по-ранното диагностициране и лекуване на миопията (медицинският термин за късогледство) при децата. Тя се демонстрира при аномалии във формата на окото, роговицата или лещата, и води до дефокусиране на облиците в отдалеченост.

Анализът на резултатите демонстрира, че хората с миопия имат доста по-забавени циркадни ритми и по-ниски равнища на мелатонин в своята слюнка и урина спрямо хората с обикновено зрение. " Нарушението в циркадните ритми и съня поради изкуствената светлина и използването на електронни устройства за четене и забавление съставлява сериозен проблем за здравето в няколко разнообразни сфери, само че въздействието му върху здравословното положение на очите е изучено най-подробно ", добавя д-р Чакраборти.

Според него тези открития дават значимо доказателство, че оптималният сън и циркадните ритми са основни освен за общото здраве, само че и за положителното зрение.

Източник: Daily Mail

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР