Учени от щата Джорджия са разработили ефикасен медикамент, който ще

...
Учени от щата Джорджия са разработили ефикасен медикамент, който ще
Коментари Харесай

Учени разработиха суперлекарство срещу грипа

Учени от щата Джорджия са създали сполучлив медикамент, който ще промени коренно лекуването на грипа, оповестява Дойче веле. Досега се смяташе, че единственото ефикасно средство против болестта са имунизациите.

Според оценки на Световната здравна организация (СЗО), всяка година един милиард хора по света се разболяват от грип, от 3 до 5 милиона развиват тежки затруднения. Между 290 000 и 650 000 умират вследствие на обвързваните с грипа респираторни болести.

Изследователски екип, управителен от Ричард Племпър от Атланта, сполучливо е тествал антивирусно лекарство против грип. Засега изследванията са осъществявани единствено върху животни (порове) и в лабораторни условия върху тъканите на дихателната лигавица на индивида.

Лекарството, наречено EIDD-2801, блокира ензим, наименуван РНК-полимераза, който играе значима роля в размножаването на вируса. В резултат на това лекарството задейства разновидности в генома на вируса. Ако се появят задоволително разновидности, геномът става неефикасен и вирусът към този момент не може да се развъжда. Лекарите разгласиха резултатите от своето проучване през октомври в журнала " Science Translational Medicine ".

" Молекулата е високо ефикасна против грипа ", показва доктор Племпър, който преподава биомедицина в държавния университет в Джорджия и е създал EIDD-2801 в съдействие с сътрудници от университета Емори. " Тя е тествана върху необятен набор от всички грипни варианти и най-важното е, че обезпечава висока преграда, която вирусът съвсем не може да преодолее. "

Освен всичко друго, лекарството е тествано и против вируса на свинския грип, който избухна през 2009 година по целия свят. Пробите са направени върху порове, тъй като те реагират на грипните вируси като човешкия организъм. След лекуване с лекарството те демонстрират доста по-кратки признаци на тресчица спрямо останалите животни в групата.

При предходните антивирусни средства постоянно е възниквала заплахата, вирусът да развие устойчивост към медикаментите посредством разновидност. Д-р Март Тоутс, един от водещите създатели на проучването, споделя, че този път ще бъде доста мъчно вирусът да остане резистентен по отношение на новата молекула. " Досега не сме открили характерни разновидности, които да доведат до устойчивост ", твърди Тоутс. Той е убеден, че " генетичната преграда против вирусната устойчивост е висока ". Медикаментът има " висок клиничен капацитет като лекарство против грип от последващо потомство ".

Лекарите ще тестват резултата на лекарството за първи път върху хора през идната година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР