Учени от САЩ и Китай откриха клетъчни пътища за дълголетие

...
Учени от САЩ и Китай откриха клетъчни пътища за дълголетие
Коментари Харесай

Учените са на крачка от лекарства за удължаване на живота

Учени от Съединени американски щати и Китай откриха клетъчни пътища за дългоденствие при опити с нематоиден червей и съумяха да удължат живота му пет пъти. Според тях това е равностойно на човешки живот от 400 и даже 500 години.

Откритието е на интернационален екип от Институт за проучване на стареенето в Калифорния, биологичната лаборатория Маунт Дезърт и Университетът в Нанкин, Китай.

Червеят, чието латинско название е C. Elegans, е модел в сходни проучвания, тъй като доста от гените му са близки до човешките. Той живее единствено няколко седмици и това разрешава на учените бързо да оценят резултатите от опитите с него.

Клетъчните пътища, които ръководят стареенето, са предадени на индивида еволюционно, само че екипът признава, че към момента не е ясно по какъв начин те взаимодействат между тях.

В момента на база смяна и генетична интервенция в тези пътища се създават редица медикаменти за удължение на живота. Тъй като при опитите изменението в едната част от клиничните пътища постигало 100-, а в другата 30% нарастване на живота, учените напълно не очаквали крайния резултат да е в границите на 500-процентно нарастване.

 Учените са на крачка от медикаменти за удължение на живота

В това проучване 1+1 не прави 2, а 5, което е необикновено, декларират създателите на изследването. Според тях синергичното уголемение, на което са се натъкнали, е удивително. То може да разреши комбинирани лечения, всяка от които влияе по друг метод на разнообразни клетъчни пътища, като по този начин ще бъде усъвършенстван и крайният резултат. Подобни комбинирани лечения се ползват против ХИВ и рак.

Откритото синергично взаимоотношение изяснява за какво макар многочислените изследвания до момента не е разпознат тъкмо избран ген, който да е обвързван с дългата дълготрайност на живот при някои хора, и то без съществени болести.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР