Учени от НАСА смятат, че на екзопланета в съзвездието Лебед

...
Учени от НАСА смятат, че на екзопланета в съзвездието Лебед
Коментари Харесай

НАСА: В съзвездието Лебед има живот

Учени от НАСА считат, че на екзопланета в съзвездието Лебед има биологичен живот. В съзвездието експертите разкрили съществуване на водна пара, което съгласно тях потвърждава, че в него има живи същества.

Представителите на НАСА оповестяват, че са се сдобили с данни от езопланетата на Лебед с помощта на орбиталните обсерватории Кеплер, Хъбъл и Спицър.

Получените резултатите посочили на учените, че е допустимо на планетата HAT-P-11b да има живи биологични организми, тъй като към небесното тяло е записано съществуването на водна пара.

За първи път екзопланетата е била следена от откриватели на центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън благодарение на телескопите HATNet през 2009 година.

 Планети

Отчетено е, че радиусът на HAT-P-11b се равнява на 5 пъти радиуса на Земята. HAT-P-11b се върти към звездата HAT-P-11 в съзвездието Лебед и се намира на 120 милиона светлинни години от нашата планета.

Учените допускат, че възрастта на планетата, на която е допустимо да има живот, е 6.5 милиарда години.

Ръководителят на изследването на НАСА Джон Грунсфелд разяснява, че с получените резултати, като се изключи че ще се откри произхода и структурата на съвсем непознатата планета, и ще се събере задоволително информация за проучването на други екзопланети.

В същото време астрономи от Санкт Петербург съумяха да открият втора планета, която се върти към звездата Алфа Кентавър. Това е най-близката звезда до Слънцето.

 Вселена

От съветската обсерватория са пресметнали, че новата планета се намира така наречен обитаема зона - на разстояние от звездата, при което на планетата може да има вода, която не е замръзнала и не се е изпарила.

" Предполагаме, че планетата може да се намира на разстояние 80 астрономически единици и да орбитира към центъра на двойната звезда за 100 години " – споделя Иван Шевченко, който е завеждащ лабораторията по динамичност на планетите и дребните тела към Пулковската обсерватория.

Това е втората планета, която е открита към звездата Алфа Кентавър. Първата беше открита през 2012 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР