Учени от Мичиганския университет и университета на Аризона заключиха, че

...
Учени от Мичиганския университет и университета на Аризона заключиха, че
Коментари Харесай

Климатичната катастрофа се ускорява

Учени от Мичиганския университет и университета на Аризона заключиха, че в бъдеще световното стопляне ще се форсира , заяви Сайънс дейли.

Специалистите за пръв път сполучливо моделирали рисковото стопляне през ранния еоцен , т.е. преди към 56 милиона години . Очаква се, че то може да се повтори в бъдеще. С помощта на климатичния модел CESM 1.2 (Community Earth System Model) учените открили, че стоплянето внезапно ще се форсира с увеличението на въглеродния газ в атмосферата.

Става въпрос за един от климатичните модели, които бяха употребявани за петия отчет на Междуправителствената експертна група за климатичните промени.

Сред факторите, които изясняват огромната колебливост на климата на Земята , е облачната завивка . По-малката облачност през еоцена нараснала стоплянето, провокирано от изхвърлянето на въглероден газ. Сходни спомагателни условия се следят през днешния ден, само че равнището на колебливост на климата през еоцена няма да бъде достигнато през живота на настоящето потомство.

Ранният еоцен преди към 48-56 милиона години бил най-топлият интервал в историята на Земята през последните 66 милиона години. Той почнал с палеоцен-еоценовия термичен най-много, който се отличава с внезапно стопляне, довело до измирането на доста типове. Температурата на земната повърхнина била с 14 градуса Целзий по-висока, в сравнение с е през днешния ден. Нивото на въглеродния газ в атмосферата достигнало 1000 частици на милион, т.е. било два пъти по-високо, в сравнение с е през днешния ден.-->

По мнението на климатолозите, в случай че не се вземат ограничения за ограничение изхвърлянето на въглероден газ в атмосферата, към края на века равнището му може още веднъж да доближи 1000 частици на милион.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР